Slasti otce vlasti: Historická komedie o prvních milostných a vladařských zkušenostech kralevice Karla

Slasti otce vlasti: Historická komedie o prvních milostných a vladařských zkušenostech kralevice Karla
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jaromír Hanzlík a Daniela Kolářová vytvořili herecký pár tak věrohodně, že jim jen málokdo věřil, když tvrdili, že nejsou milenci. Působili naprosto přirozeně a kamery je milovaly. Komedie o životě kralevice Karla a jeho první ženy Blanky z Valois je přímo mistrovským dílkem plným laskavého humoru.

Hanzlík a Kolářová si spolu zahráli hned ve dvou dílech inspirovaných životem Karla IV. Zatímco v muzikálu Zdeňka Podskalského Noc na Karlštejně se předvedli jen v malých rolích, Karel Steklý je do své komedie obsadil do rolí hlavních a rozhodně toho nelitoval.

Podle scénáře Jana Procházky vznikl romantický a svěží příběh o trampotách mladého Karla a jeho snoubenky Blanky, která se stane jeho první manželkou. Karel přijíždí do země, která není v dobrém stavu. Z naivního, nezkušeného a po uši zamilovaného mládence se tak divákům před očima mění v zodpovědného panovníka, který chce Čechám vrátit jejích slávu a koruně majetek, který jeho otec Jan Lucemburský dokázal neuváženě kvůli svým zálibám v boji, pitkách a ženách rozházet. A úkol to nebude snadný, protože se musí svému otci postavit.

Jana Lucemburského si zahrál skvělý Miloš Kopecký, kterému role zhýralých panovníků šly naprosto dokonale. Vzpomeňme si na jeho pana Voka. Další velkou roli Buška z Velhartic si zahrál Oldřich Velen.

Nezkušený budoucí panovník přijíždí do Čech, kam ho s titulem markraběte posílá jeho otec Jan Lucemburský. Pro zhýčkaného Karla, který byl spolu s budoucí chotí Blankou vychovaný u francouzského dvora, to bude velká změna.

Kopecký a Hanzlík, zdroj: Bonton Zlín / © Česká televize

Ještě před svatbou ho otec povolá k sobě do Itálie. Mladého Karla potká cestou dobrodružství, díky Karlově důvtipu a šťastné náhodě jeho družina zvítězí nad milánskými ozbrojenci. Krátce se zdrží u otce v italské Lucce, aby prožil trochu milostného dobrodružství a vyvázl z nastražené léčky. Poté, co se ožení s Blankou, se vydává do Čech.

V zemi ho však nečeká moc příjemné uvítání. Šlechta je nepřátelská, poddaní hladoví. Čekají ho jen úskoky a nemůže nikomu věřit. Až na Blanku, která dokáže být vždy nad věcí a řešit věci bez zbytečných komplikací.

Ještě se ani pořádně nezabydlí a už má v patách otce, kterému se nelíbí, co Karel v Čechách dělá a nechává ho uvěznit. Karel prchá do Itálie, kde sbírá nové zkušenosti. Nakonec už to Blanka nevydrží a vydává se za ním. Spolu se vrací do Čech, aby pokračovali v započaté práci.

Nejdříve však musí vyřešit vztahy v rodině, což s téměř slepým a věčně opilým Janem Lucemburským není snadné.

Nakonec se však vše v dobré obrátí a královský pár vládne zemi vyměřený čas. Na Karla v budoucnu čekají další tři manželky.

Komedii si můžete vychutnat 28. 10. 2022 na ČT1 ve 14.25 hod.

Zdroj článku:
  • autorský článek