Herec, bavič a mistr dabingu František Filipovský, jak ho možná neznáte

Herec, bavič a mistr dabingu František Filipovský, jak ho možná neznáte
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
František Filipovský byl nejen mistr dabingu, herec a neuvěřitelně energický a houževnatý člověk, ale velice si potrpěl na eleganci a dokázal za své oblečení i pěkně utrácet. V jeho šatníku bylo přes 250 luxusních a skvěle padnoucích obleků, které si nechával šít na míru.

Všechny obleky střídal, a dokonce si do nich nechával ručně šít košile, které si sám žehlil. Jen zřídkakdy ho tak někdo mohl zahlédnout jinak než perfektně upraveného s prvorepublikovým šarmem.

K jeho osobitému stylu patřily dýmky, které neměl jen jako doplněk, ale kouřil je a také byl jejich vášnivým sběratelem. Dýmky ho provázely často i v jeho filmových rolích. Například v seriálu Panoptikum města pražského hraje inspektora Mrázka na penzi, který vášnivě kouří dýmku. Tu měl herec vlastní. Dýmky zmínil i ve své knize vzpomínek Šest dýmek Františka Filipovského. Tuto rekvizitu měl například i jako děda Novák v komedii Co je doma, to se počítá.

V soukromí však dokázal elegantní šat odložit stranou a se stejnou vášní, s jakou hrál, dokázal pracovat na zahradě, kutit a užívat si tepla rodinného krbu.

V roce 1937 se oženil a svatba byla velkolepou společenskou událostí. Jak by ne, když manželství posvětili svědci pánové Voskovec a Werich! Celé osazenstvo Osvobozeneckého divadla bylo na svatbě. O paní Filipovské se moc nepsalo. Pracovala v advokátní kanceláři blízko divadla, a když se vdala, zůstala v domácnosti, aby pečovala o manžela a děti. Měli spolu dceru Pavlínu a syna Jana.

Syn byl vášnivým milovníkem koní a amatérským fotografem. Celý život pracoval jako fotolaborant v Československé tiskové kanceláři.

Pavlína Filipovská, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Dcera Pavlína přece jen vzdáleně navázala na úspěšnou dráhu svého otce a stala se zpěvačkou a herečkou. Na úvodní fotografii je s otcem v mladém věku.

Po gymnáziu začala pracovat jako hlasatelka a moderátorka dětských pořadů. Poté se jí podařilo dostat do divadla Semafor. Z toho období pochází její píseň Včera neděla byla, která se stala obrovským hitem na celou řadu let. Po Semaforu přišlo divadlo Apollo, kde vystupovaly také hvězdy jako Karel Gott, Jiří Štaidl nebo Ladislav Štaidl. Na rozdíl od svého otce to s láskou neměla tak snadné a vdaná byla třikrát.

Z druhého manželství má se zpěvákem Petrem Spáleným dvě dcery. Mladší dcera Pavlína, vnučka Františka Filipovského, se také v showbyznysu objevila, nakonec si však vybrala dráhu novinářky.

Smutné je, že ani ona neměla v osobním životě moc štěstí a rozvodem přišla o rodinnou vilu, kterou zdědila po svém dědečkovi.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • časopis Nostalgie,
  • autorský článek,
  • Aha