Dámský gambit – seriálová novinka překvapila diváky. Herečka Anya Taylor-Joy udělá i z šachů napínavou hru

Dámský gambit – seriálová novinka překvapila diváky. Herečka Anya Taylor-Joy udělá i z šachů napínavou hru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V této nové sedmidílné sérii se nám mladá Beth Harmon bude snažit přiblížit prostředí šachových turnajů. A z šachů dokáže udělat něco úplně jiného než nudnou a zdlouhavou hru. Cesta navrchol pro ni však nebude vůbec lehká, zvlášť když ji začne komplikovat boj se závislostí.

Dámský gambit v pravidlech šachů znamená šachové zahájení s určitými charakteristickými tahy. Seriál s takovým názvem možná nezní moc lákavě, ale hlavní hrdinka Beth (Anya Taylor-Joy) z šachového příběhu dokáže udělat něco mnohem zajímavějšího. Tím si také získala úžasných 91% na Čsfd a dostala se mezi Top 10 nejsledovanějších snímků na Netflixu. A věřte, že to není jen náhodou a i vy si promyšlené šachové tahy zamilujete hned po prvním díle.

Beth Harmon jako malá přišla o rodiče a ocitla se tak v sirotčinci. Tam si vypěstovala závislost na drogách a alkoholu, ale také díky údržbáři Shaibelovi (Bill Camp) pronikla do světa šachů. Přestože dokáže dokonale přemýšlet v tazích, v životě moc štěstí nemá a stále hledá samu sebe. Nemá žádný osobní vztah, jak s údržbářem nebo její adoptivní rodinou, tak s muži. Navíc se potýká se závislostí, ze které není vůbec snadné uniknout. 

Samotné šachové turnaje mají v seriálu své vlastní místo. I když o pravidlech vůbec nic nevíte, budete napjatě sledovat napínavé hry a prožívat každou Bethinu výhru i prohru. Svou roli ve skvělém zachycení šachového prostředí má samozřejmě i střih a kamera. Rozhodně se tedy ani tady nudit nebudete.

Překvapit může také mladá herečka Anya Taylor-Joy, která ve své roli skvěle předvedla svůj talent a to jí rozhodně také přineslo zasloužený úspěch. Snad ji tedy nyní budeme na filmovém plátně vídat častěji.

Výkony ostatních herců jsou však také skvělé. Objeví se zde například Thomas Brodie-Sangster, který ztvárnil zamilovaného chlapce v Lásce nebeské nebo Harry Melling, Dudley Dursley z Harryho Pottera. 

Celý příběh je především skvěle napsaný. Z takového nápadu je poměrně těžké vykouzlit tak zajímavý snímek, který se dotýká tolika témat. Je o hledání rodiny, boji se závislostí, hledání svého já, touze zvítězit a samozřejmě o šachách, které celý příběh spojují dohromady. Tvůrcům se to zkrátka povedlo a snímek všechny opravdu nečekaně potěšil. Proto se o něm také mluví jako o jednom z nejlepších seriálů roku.