Šakal: Bruce Willis si v roli brutálního zabijáka nakonec nejvíce užíval líbačku s mužem

Šakal: Bruce Willis si v roli brutálního zabijáka nakonec nejvíce užíval líbačku s mužem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Akční thriller „Šakal“ z roku 1997 vznikl podle románu „Den šakala“, který napsal Frederick Forsyth v roce 1971 a dodnes je považovaný za základní kámen špionážního žánru. TV tip na 11. září večer na Nově

Příběh byl už zpracovaný v roce 1973, ale pro svou atraktivitu se k němu filmaři po létech vrátili. V jedné z hlavních rolí se objevil Richard Gere, kterého spíše vídáme v romantických filmech. Zlého padoucha Šakala si střihl Bruce Willis, který spíše padouchy honí. Příležitost dostal poté, co roli odmítli Sean Connery, Liam Neeson a Matthew McConaughey.

Šakal byl mistrem převleků

Brilantní zabiják Šakal je rekrutovaný ruskou mafií, aby zabil významnou americkou osobnost, ředitele FBI. Odměna je královských 70 milionů USD. Šakal je ve své profesi pojmem. Je to ale také mistr převleků a nikdo pořádně neví, jak vypadá. Identifikovat ho může bývalá baskická teroristka, která se ukrývá někde v USA. Cestu k ní by mohl znát Declan Mulqueen (R. Gere), její bývalý kumpán.

Na celou akci dohlíží Sidney Poitier v roli agenta Cartera Prestona z FBI. Pro herce je to poslední velká filmová role před odchodem do „hereckého důchodu“ (vidět jsme ho ještě mohli v pár menších televizních projektech).

Protagonisté se zrovna moc nemuseli

Po natočení filmu se Bruce Willis a Richard Gere zařekli, že už spolu nikdy nebudou hrát v jednom filmu. Že by byl jeden dvorek pro dva kohoutky moc malý? A to se při natáčení ani často nepotkávali. Když už se tak stalo, pozdravili se stylem: „Tak jak to jde s vaším filmem?“

Richard Gere se na roli poctivě připravil a trénoval irský přízvuk. Bruce Willis si zase velice zakládal na scéně, kdy se líbá s mužem a když se snímek upravoval, prosadil si, aby tam scéna zůstala.

Film měl rozpočet 60 milionů USD a v kinech vydělal asi 160 milionů USD. Nedosáhl ale na hodnocení svého předchůdce.

Film se začal původně točit s názvem „Den pro Šakala“, stejně jako jeho předchůdce z roku 1973. Režisér prvního filmu Fred Zinneman si však krátce před smrtí přál, aby se film jmenoval jinak a bylo mu vyhověno.