Leonardo DiCaprio a jeho nejtěžší životní role ve snímku Revenant Zmrtvýchvstání (2015)

Leonardo DiCaprio a jeho nejtěžší životní role ve snímku Revenant Zmrtvýchvstání (2015)
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každodenní studený vítr, zmrzlá krajina uprostřed ničeho, natáčení s drkotajícími zuby a 32 prestižních hereckých ocenění pro postavu lovce a trapera Hugha Glasse, kterou DiCaprio zahrál nad očekávání dobře.

Příběh plný mrazu a lidského utrpení

Film čerpal námět z knihy Michaela Punkeho, který se inspiroval skutečnou postavou Hugha Glasse, který žil začátkem 19. století v Dakotě.

Glass se svým synem a skupinou lovců kožešin vzdorují uprostřed hlubokých lesů útoku indiánů. Pro Glasse je však mnohem fatálnější útok rozzuřené medvědice, která ho téměř zabije. Skupina se tak rozhodne, že nechá se zraněným lovcem jen dva muže, aby se o něj starali a ostatní budou pokračovat v cestě.

Jenže strážci nejsou se svým úkolem spokojení a rozhodnou se zraněného muže pohřbít zaživa a dohnat skupinu lovců na cestě. Plány jim chce překazit syn Glasse, který se k otci vrátí a při potyčce přijde o život. Darebáci dokončí své plány a odchází.

Pomsta je silný motiv pro život a zraněný lovec se dostane z hrobu a putuje divokou a drsnou krajinou, aby vrahům neprošel jejich zločin.

Úspěchy filmu

Film je ověnčený ziskem tří Oscarů a dvanácti nominací, získal tři Zlaté Glóby ze čtyř nominací a pět cen BAFTA z osmi nominací.

Z natáčení

Leonardo byl často během natáčení silně podchlazený, musel se navléknout do kůže mrtvého zvířete, plaval v ledové řece a jako vegetarián jedl syrová játra z bizona. Naučil se střílet z muškety a používat fráze ze dvou indiánských jazyků.

Natáčelo se neobvykle dlouho (80 dní), kvůli rozmarům počasí a také proto, že režisér Alejandro Gonzáles Iñárritu trval na tom, že se musí točit pouze s přirozeným světlem, které bylo jen pár hodin denně. Režisér byl velice přísný a mnoho členů filmového štábu odešlo nebo bylo vyměněno.

Film s rozpočtem 95 milionů amerických dolarů nakonec stál 165 milionů dolarů, velkou část toho bylo způsobeno nutností přestěhovat natáčení z nevlídné Kanady do Argentiny. Ale vzhledem k celosvětovým tržbám přesahujícím 532 milionů dolarů, si na sebe film slušně vydělal.