Marilyn Monroe na pozadí vraždy v městečku Twin Peaks

Marilyn Monroe na pozadí vraždy v městečku Twin Peaks
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Od roku 1993 byli televizní diváci v České republice přilepeni k obrazovkám s otázkou „Kdo zabil Lauru Palmerovou?“. To byla ústřední myšlenka mysteriózního seriálu Městečko Twin Peaks. Podíváme se na několik zajímavostí ze seriálu.

Od roku 1993 byli televizní diváci v České republice přilepeni k obrazovkám s otázkou „Kdo zabil Lauru Palmerovou?“. To byla ústřední myšlenka mysteriózního seriálu Městečko Twin Peaks, který se do Čech dostal tři roky poté, co byl představen v USA. Můžeme tedy říci, že tento seriál oslavil již úctyhodných třicet let od prvního vysílání. V roce 1990 a 1991 vyšly dvě série s celkovým počtem 30 epizod. Následovala dlouhá pauza, která byla přerušena roku 2017 se sérií „The return“, která navazovala na děj v dalších osmnácti epizodách. Všem sériím se dostalo celosvětového uznání, Českou republiku nevyjímaje. V tomto textu se podíváme na několik zajímavostí Městečka Twin Peaks.

 

Čtěte také: Nejlepší mysteriózní seriály posledních let, od kterých nedokážete odtrhnout oči

 

Městečko, které není městečko

V úvodních titulcích můžeme zahlédnout ceduli vítající návštěvníky do městečka Twin Peaks. Pod nápisem je zcela čitelně napsaná populace města, která uvádí 51 201 obyvatel. To je cifra, která odkazuje spíše na okresní město než malé městečko. Představte si Teplice v Čechách, Jihlavu, nebo Karlovy Vary. Ano, to jsou města s počtem obyvatel kolem tohoto čísla. Twin Peaks si i přes tento fakt zachovává vesnickou tvář. Ten pomalu plynoucí čas, prázdné cesty, několik malých obchůdků, žádné výškové budovy.

 

Čtěte také: Tak schválně, jestli jste si jich všimli. Skryté detaily v Teorii velkého třesku, které unikly i největším fanouškům

 

Mělo to být jinak

Tvůrci seriálu, David Lynch a Mark Frost, chtěli děj příběhu zasadit do městečka, které mělo mít pouze 5 120 obyvatel. Televizní stanice ABC ale zaujala stanovisko, že by lidé neměli chuť sledovat příběh ze zapadákova, a tak Lynch s Frostem dodali za svůj počet obyvatel další nulu. Tím vznikla finální cifra. Pro samotný seriál to neznamenalo žádnou změnu v exteriérech, ani interiérech. Možná proto Twin Peaks vypadá spíše jako malá vesnice než okresní město.

 

Čtěte také: Véronique Genest: Role komisařky Julie Lescaut ji provázela celých 22 let, dnes je z ní šmrncovní dáma

 

Marilyn Monroe

Vraťme se k úplným začátkům seriálu. Přesněji do okamžiku, kdy Městečko Twin Peaks neexistovalo a nejspíše by ani nevzniklo, kdyby se Mark Frost nesešel s Davidem Lynchem za účelem zfilmování knížky „Bohyně“ od Anthonyho Summerse. Plánovaný snímek, stejně jako kniha, měl být biografií o životě Marilyn Monroe. Po napsání první verze scénáře studio, které oba tvůrce zaměstnávalo, od svého plánu odstoupilo, a proto život Marilyn od těchto tvůrců nespatřil světlo světa. Lynch se nechal slyšet, že za neúspěchem stály „politické důvody“.

 

Čtěte také: Seriály, které jsme milovali na SuperMaxu aneb pořádná dávka nostalgie

 

Marilyn přesto v hlavě

Možným důvodem bylo to, že on a Frost věřili konspirační teorii, která vinila ze smrti této blond krásky rodinu Kennedyů. Možná toto byl milník, který oba tvůrce spojil. Spolupráce na životopisném díle je natolik bavila, že společně začali pracovat na snímku, který nyní známe jako Městečko Twin Peaks. A možná proto záhadná smrt hlavní oběti, Laury Palmerové, vyvolává tolik otázek. Nenechali se autoři inspirovat právě případem Marilyn Monroe?

 

David Lynch smrt Marilyn nenechal tak docela plavat. Co známá scéna s monologem agenta. „Co opravdu proběhlo mezi Marilyn Monroe a rodinou Kennedyů? A kdo opravdu zastřelil Kennedyho?“ A kdo tedy zabil Lauru, detektive?