Malé ohlédnutí za filmovým rokem 2020, který vstoupí i do filmové historie

Malé ohlédnutí za filmovým rokem 2020, který vstoupí i do filmové historie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rok 2020 byl pro filmové a seriálové nadšence rokem plným očekávání, zklamání a někdy i smutku. Do kin měla zamířit celá řada dlouho očekávaných projektů, jejichž premiéra se s příchodem pandemie začala posunovat o měsíce, a nakonec rovnou až na další rok.

Někde v trezorech na své diváky čeká v zásobě celá řada filmů, které byly v přípravě, když přišel koronavirus. K nim se zařadily snímky, co se stihly dotočit a teď už i ty, jejichž natáčení se dokončilo až po vynucené pauze.

I přes omezené možnosti jsme se letos pár novinek přece jen dočkali. Za zmínku určitě stojí očekávaný film Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Malé nedokonalosti ve filmu o trochu svérázném léčiteli vyvážilo herecké umění jednoho z nejzajímavějších herců současnosti. I když se film v kinech kvůli druhé vlně nákazy dlouho neohřál, má velice dobré ohlasy a míří do světa. Dalším českým filmem, o kterém se dlouho mluvilo, byl životopisný snímek Havel, který už takový divácký ohlas neměl. Možná jen lidé v polovině prázdnin hledali v kinech jiné příběhy.

Ze zahraničních snímků to ještě stihlo další bláznivé dobrodružství s Willim Smithem a Martinem Lawrencem: Mizerové navždy. A fanoušci této filmové série určitě uvítali novinku, že se plánuje ještě další pokračování. Film Tenet od filmového mága Christophera Nolana byl dlouho očekávaným akčňákem ve velkém stylu a většina diváků odcházela z kina s naplněným očekáváním.

Když uděláme krátkou rekapitulaci, tak z omezeného fungování kin vzešlo i něco pozitivního. Lidé měli dost času oprášit i starší filmy a vychutnat si tak některé skvělé filmové lahůdky, na které se trochu pozapomnělo. Filmová „abstinence“ také přivedla filmové fanoušky k tomu, aby si o filmech a hercích něco přečetli a zajímali se i o to, jak se filmy natáčely a kdo jsou vlastně herci, jejichž tváře jsou nám důvěrně známé, ale pramálo o nich víme.

Největším bonusem letošního „uzavřeného světa“ se staly streamy. Streamovací platformy (u nás nejvíce HBO a Netflix) využily potenciál, který získaly uzavřením kinosálů a ostatních kulturních zařízení. Diváci dostali široký výběr velice kvalitních filmových a seriálových projektů, které si získaly ohromnou popularitu.

Výhodou tohoto způsobu zábavy je právě široká nabídka žánrů, která divákovi umožní vybrat si přesně to, na co má v danou chvíli chuť. Zvýšil se i objem nadabovaných projektů a ceny za poskytovanou službu nejsou nijak přemrštěné.

V roce 2020 nás bohužel opustilo i několik výrazných osobností, které po sobě na tomto světě zanechaly výraznou stopu. Zavzpomínejme na velikány jako byl Kirk Douglas, Ennio Moricone, Sean Connery, Max Von Sydow nebo na Janu Andresíkovou, Karla Fialu, Martina Havelku, Zdeňka Dolanského, Jiřího Menzela, Jana Skopečka, Miloše Nesvadbu a Čestmíra Řandu.