Seriál Božena a sexuální scény: větší diskuzi vyvolalo odhalené prso nežli znásilnění

Seriál Božena a sexuální scény: větší diskuzi vyvolalo odhalené prso nežli znásilnění
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Božena představuje údajně šokující sexuální scény. Pojďme se na ně podívat podrobněji. Opravdu jsou tak nevhodné a hrozí, že zkazí morálku naší nevinné mládeže?

Velkou diskuzi o sexuálních scénách vyvolal druhý díl seriálu. Mladá Božena však souloží už v prvním díle. Nejprve o svatební noci, kdy je akt sice nudný, ale zároveň dosti cudný. Anna Kameníková, která Boženu představuje, zůstává po celou dobu oblečená a ani její filmový manžel Jan Hájek se s odhalováním nemusí trápit. Není tedy překvapivé, že scéna vyšumí, aniž by ji diváci řešili. Ovšem není to jediné milování v prvním díle. Při dalším manžel Boženu nutí k aktu, ačkoliv ona nechce. Je na svou ženu hrubý, nicméně ta se mu po chvíli podvolí a scéna tak nepůsobí tolik drsně. Vzhledem k dobovým konvencím je to asi něco, co bylo běžné ve většině domácností. Poslední sexuální scéna ovšem už drsná je. Božena se zmíní, že zatím nechce děti, její manžel se rozčílí, je vůči ní agresivní a to, co předvede, se už dost podobá znásilnění. Nicméně všechny scény v prvním díle mají jedno společné – aktéři jsou u nich vždy oblečení a nikdy nejsou příliš vášniví. Diváci je tedy přijmou v klidu a bez pohoršení.

Až v druhém díle, kdy se vdaná Božena zamiluje do básníka Nebeského a prožívá s ním vášnivý vztah, nastává problém. Herci jsou svlečení a je vidět, že na rozdíl od soulože s manželem si Božena sex s milencem užívá. Scény ovšem rozhodně nejsou vulgární, a po milování se spisovatelka ke svému milenci tulí a vyznává mu lásku. Prostě takový normální romantický hollywoodský sex, který vídáme v televizi běžně i v odpoledních hodinách. Anna Kameníková neukázala v podstatě nic. Na vteřinu se záběrem mihnul obrys jejího prsa, jinak byla vidět pouze nahá záda nebo její spokojený obličej. 

A přitom je to právě druhý díl, který mezi diváky vyvolal pozdvižení. Někteří diváci si stěžují, že čekali, že se dozví více o díle spisovatelky. Avšak první polovina seriálu vypráví o jejím mládí a o tom, co ji vlastně ke psaní přivedlo. A jak její manžel, tak její milenec v tom sehráli významnou roli. Navíc seriál pojednává o životě spisovatelky. Pokud chce někdo poznat lépe její dílo, stačí si ho vypůjčit v knihovně, případně si přečíst jednu z mnoha odborných nebo populárně naučných publikací, která byla o knihách Němcové vydána.
Další nespokojeně komentují to, že seriál je vysílán od osmi a sexuální scény jsou podle nich v tuto brzkou hodinu nevhodné. Přitom tato kritika přichází, až když je zobrazen láskyplný vášnivý sex. To, že v prvním díle bylo zobrazeno domácí násilí a agresivní sexuální chování vůči vlastní manželce je zřejmě v pořádku. Žádná z postav se totiž neodhalila, a navíc to ani nevypadalo, že je to nějak baví. Teprve až když dojde na nahá záda, kousek prsa a spokojený pohled ženy, má český národ problém a začíná se spolu s bulvárními médii strachovat o morální výchovu mládeže. Co to o nás vypovídá? 

A proč nás vlastně tolik pobuřuje fakt, že Božena Němcová měla kromě manžela, se kterým nebyla šťastná, ještě milence, kterého milovala? Na tomto principu je přece vystavěno velké množství romantických filmů, které na nás televize neustále chrlí. Problém je tedy asi jinde. Božena Němcová je významná literátka devatenáctého století, a její slavná (a podle mnohých školou povinných studentů i dosti nezáživná) Babička je součástí povinné četby. Má autorka Babičky právo souložit? Je v pořádku, abychom někomu, o kom se učí naše děti, přiznali to, že to byl člověk z masa a kostí se svými přáními a potřebami? A neměli bychom našim dětem zakrývat oči u televize spíš při scénách, kdy se manžel ke své ženě chová agresivně, než ve chvílích, kdy si žena vyjadřuje lásku s mužem, ke kterému ji váže silné citové pouto? 

Protože jakkoliv musíme mít na paměti dobový kontext, který mnohé z excesů Jana Němce omlouvá, i na tehdejší dobu měli manželé velmi komplikovaný vztah a jeho chování bylo občas za hranou. Právě tady bychom se tedy měli pozastavit a vysvětlit dětem, že to rozhodně není standardní chování, ani tehdy, natož v dnešní době. Jedno odhalené prso totiž výchovu mládeže rozhodně neohrozí. To, že se nikdo nepozastaví nad tím, že je muž agresivní vůči ženě by možná mohlo.