Den Šakala: Proč režisér i autor předlohy odmítli jakékoliv spojení s americkým Šakalem

Den Šakala: Proč režisér i autor předlohy odmítli jakékoliv spojení s americkým Šakalem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Profesionální zabiják Šakal má za úkol zabít francouzského prezidenta Charlese de Gaullea za jeho politiku během Alžírské války. O atentátu se však dozví policie, která do služeb povolá vyšetřovatele Lebela, který pomalu odhaluje Šakalovu identitu. Podaří se mu atentát překazit nebo Šakal svůj úkol splní tak, jak slíbil?

Některé části předlohy i filmu jsou založeny na faktech

Předlohou k filmu se stala novela Fredericka Forsytha, která je založena na skutečné události z roku 1961. Tehdy, stejně jako ve filmu, skupina vysokých důstojníků francouzské tajné armády OAS nesouhlasila s de Gaullovým pokrokovým rozhodováním ohledně Alžírska. Proto členové armády přijali návrh nejmenovaného bývalého příslušníka francouzské cizinecké legie, který slíbil, že zlikviduje generála zvláštní sniperskou puškou za 40 milionů starých franků. Ovšem to ještě netušili, že jakmile mu vyplatí polovinu částky, zmizí a už o něm nikdo neuslyší.

Šakal musel být nenápadnou a malou postavou

Do role Šakala byl zpočátku zvažován i Roger Moore, toho však režisér odmítl s tím, že je až příliš známý a vysoký. Šakal měl být malý nenápadný muž, který snadno splyne s davem. O roli měl velký zájem také Michael Caine, i toho však Fred Zinnemann odmítl, důvod byl stejný jako u Rogera Moora. Roli nakonec získal Edward Fox.

Herec Adrien Cayla-Legrand byl kopií generála De Gaullea

Pro roli generála De Gaullea byl jasnou volbou herec Adrien Cayla-Legrand. Ten si generála De Gaullea zahrál už po několikáté, byl mu až přespříliš podobný. O tom se přesvědčili také komparzisti, kteří jakmile ho zahlédli, byli jeho podobou doslova ohromeni.

Remake Šakal neměl tolik úspěchu jako původní Den Šakala

V roce 1997 vznikl americký remake filmu s názvem Šakal. Fred Zinnemann a Frederick Forsyth odmítli jakékoliv spojení s tímto snímkem, spisovatel Forsyth si nepřál být uveden v titulcích a režisér Zinnemann si prosadil odlišný originální název filmu.

Na tento politický thriller se můžete těšit 13.10. na televizi Nova Cinema, která snímek vysílá v hlavním vysílacím čase.