Taková normální rodinka: Pravý důkaz, že jsme uměli natočit situační komedii už v roce 1971

Taková normální rodinka: Pravý důkaz, že jsme uměli natočit situační komedii už v roce 1971
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Navzdory názvu nejsou Hanákovi tak docela normální rodinka. Maskot rodiny, babička (Marie Rosůlková) píše detektivky a různé detaily si zkouší na své rodině. Její dcera Cilka (Dana Medřická) má zase ve zvyku se zčistajasna uprostřed věty rozezpívat, což byl nápad samotné herečky.

Její manžel Oldřich (Zdeněk Řehoř) se nevěnuje ničemu jinému než svým želvičkám, myšičkám a jiným zvířatům. Starší dcera Pavla (Jana Štěpánková) všude možně cvičí jógu a se stoickým klidem snáší četná darebáctví svých dvojčat, kterým nikdo neřekne jinak než Raubíři, a tiché podivínství svého manžela Petra (Eduard Cupák), který jen jí, spí a čte noviny.

Je povznesená i nad rozvernosti babičky. A do této potrhlé rodiny se chystá její mladší sestra Kateřina (Daniela Kolářová) uvést svého plachého nastávajícího Zdeňka (Jaromír Hanzlík). Samozřejmě se obává, že Zdeněk se drobných výstředností jejích blízkých zalekne natolik, že od ní uteče, a celou rodinu tedy přesvědčí, aby předstírala starosvětsky spořádaný život. 

Cupák, Hanzlík, Řehoř, zdroj:  © Česká televize

Seriál postavený na propracovaném scénáři, situačním humoru a hereckých výkonech se v podstatě stal prvním rodinným sitcomem v českých zemích. Dle scénáře Fan Vavřincové v roce 1967 vznikla samotná komedie o rodině Hanákových.

Diváci byli z tohoto díla natolik nadšení, že si vynutili hned několik pokračování, až z toho vzniknul regulérní seriál. Vtipný, nadčasový a natočený prakticky v jednoduchých kulisách.

Hanzlík, Kolářová, zdroj:  © Česká televize

V seriálu, který v podstatě oslavuje rodinu, je humor postavený na solidaritě mužů a spojenectví žen. Prvky jako hudba, cigárka, želvy, zlobivé děti a nádech krimi jsou třešničkou na dortu.

Kdyby bylo soužití několika generací tak humorné, chtěl by tak bydlet skoro každý.

Paní Rosůlková vytvořila řadu rolí, ale právě komediální žánr ji udělal nesmrtelnou. (Stačí si vzpomenout na paní domácí v komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku.)

Rodince nechybí také hosté. V cameo rolích jsou výborní Bohdalová, Nový nebo Šejbalová.

Celý seriál najdete v iVysílání ČT.

Zdroj článku:
  • autorský článek