Adéla ještě nevečeřela: Škoda, že byl Redford na prachy, mohli jsme mít v československé komedii hvězdu

Adéla ještě nevečeřela: Škoda, že byl Redford na prachy, mohli jsme mít v československé komedii hvězdu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je až neuvěřitelné, že od natočení této úspěšné komedie uplynulo už 45 let. Hned po uvedení filmu do kin si tato bláznivá a hodně bizardní komedie získala nejen zájem diváků, ale i celou řadu ocenění z různých koutů světa od Miami, Houstonu, Káhiry až po Bělehrad nebo Paříž.

Své diváky si komedie najde i téměř po půlce století a pravidelně se na obrazovky vrací. Můžete si ji také přehrát na platformě Voyo nebo na O2TV.

Spojení režiséra Oldřicha Lipského a scenáristy Jiřího Brdečky už zafungovalo v případě muzikálové komedie Limonádový Joe aneb Koňská opera, a právě proto tvůrce napadlo, že by mohli do filmu nalákat některou ze světových hvězd. A Robert Redford opravdu projevil zájem a téma se mu líbilo. Jenomže ne zase tolik, aby roli přijal za československý honorář.

Tentokrát se do popředí zájmu Jiřího Brdečky dostal slavný detektiv Nick Carter, který byl povolán vyšetřit záhadný zločin, se kterým si místní kriminalista neví rady. Ztratil se pes hraběnky Thunové. Nick Carter se musí vyrovnat s řadou důmyslných léček a dostát své pověsti nepřekonatelného, nepřemožitelného a neohroženého hrdiny.

A nebezpečí, kterému čelí, není zdaleka jen kriminálního charakteru. Musí si velmi rychle zvyknout na svérázného komisaře Ledvinu, který mu v plné kráse předvede pražské hospody.

Přes určité překážky nakonec roli dostal Michal Dočolomanský a jeho průvodcem po putykách byl legendární Rudolf Hrušínský. Do role detektiva se vážně uvažovalo o Jiřím Kodetovi a roli měl téměř jistou až do kostýmních zkoušek. Zjistilo se totiž, že precizně ušité kostýmy jsou Kodetovi poněkud malé. A protože přešívání bylo finančně náročné, bylo rozhodnuto raději vyměnit herce.

A potom zde byla role šíleného botanika a zloducha, kterou skvěle zahrál Miloš Kopecký.

Z brakové detektivky tak zásluhou spojení Hrušínský, Kopecký a Dočolomanský vznikl poklad, který nám záviděl celý svět.

Rudolf Hrušínský si natáčení užíval a jeho 700 Kčs za den mu leckdo záviděl, když u toho ještě mohl pít pivo a jíst buřty (a občas i spát). Zloduch Miloš Kopecký měl na natáčení dokonce 4 dabléry, což nebylo v té době úplně běžné.

Michal Dočolomanský se s rolí dlouho sžíval, a tak mu Jiří Brdečka dal přečíst pár „carterovek“, aby svou postavu pochopil. Ani potom to nebylo pro slovenskou hvězdu snadné a vše ještě komplikovalo každodenní létání z Bratislavy. Nakonec ho musel ještě nadabovat František Němec.

Zdroje článku: