V letním vysílání nebude chybět další normalizační seriál, vrací se Dynastie Nováků

V letním vysílání nebude chybět další normalizační seriál, vrací se Dynastie Nováků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Paradoxem naší doby je, že se stále statisíce diváků rádi vrací s televizní tvorbou do dob, která je dnes označovaná jako nesvobodná a prolezlá ideologií komunismu. Největší zásluhu na tom mají oblíbení herci, kteří vdechli svým postavám atraktivnost, navzdory době, ve které žili.

Dynastie Nováků je třináctidílný československý seriál, který měl premiéru v roce 1982 a podle tehdejších statistik se na seriál ze stovky diváků u obrazovek dívalo na příběhy jedné železničářské rodiny 85 lidí.

Dynastie Nováků je jedním z řady projektů, ke kterým se lidé rádi vrací, aby strávili večer ve společnosti hereckých legend, jako Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťána Medvecká, Oldřich Kaiser, Oldřich Vízner, Iva Janžurová, Karolina Slunéčková, Petr Nárožný, Stella Zázvorková a řada dalších.

Děj se zaměřuje na železničářskou rodinu. Zakladatelem železničářského rodu je děda Maxmilián Novák, který už je v penzi, a přestože Josefu Kemrovi bylo šedesát let, jeho postava vypadá o hodně starší. Děda je jedna z nejsympatičtějších postav a jeho koníčkem zůstaly stále vlaky, i když už jen jako modely. Model jeho železničářského světa se dlouhé roky po natáčení seriálu nacházel v bývalém Domě dětí na Pražském hradě.

Dalším z Nováků je Jan Novák (Radoslav Brzobohatý), který také pracuje na železnici a jeho vášní je pěstování květin. Jan má tři děti - Pepu (Jaromír Hanzlík), Lídu (Hana Maciuchová) a nejmladšího Martina (Oldřich Kaiser). Ti mají samozřejmě partnery a řeší běžné starosti života, jako jsou peníze, děti, podezření z nevěry, problémy v práci, adopci dítěte atd.

Seriál nepatří k těm úplně nejoblíbenějším předrevolučním pokladům, ale pro pohodový večer bez velkých nároků určitě poslouží. Rozhodně alespoň kvůli skvostnému hereckému obsazení.

Nakonec je to prostě o životě jedné rodiny v době, kterou mnozí diváci ještě pamatují. Je to trochu rozvětvenější seriálová rodina, než byla v seriálu Taková normální rodinka a motiv železnice nejde přehlédnout. Už proto, že u dráhy pracuje Jan i dcera Lída a Martin právě dostudoval na železniční průmyslovce.

Seriál je pak příjemnou cestou do rodinných, přátelských, partnerských vztahů a ukazuje nám, jak navzdory době, rodinné problémy se zase tak moc nezměnily.

V seriálu si zahrála i Kateřina Slunéčková (na poslední fotografii), která už během natáčení bojovala s rakovinou a následující rok zemřela.

Slunéčková, Brzobohatý, zdroj: © Česká televize
Zdroje článku: