Radoslav Brzobohatý: Chlap, po kterém Bohdalová házela talíře

Radoslav Brzobohatý: Chlap, po kterém Bohdalová házela talíře
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je to právě osm let, co náhle zemřel jeden z nejoblíbenějších herců posledních čtyřiceti let. Radoslav Brzobohatý zemřel den před svými osmdesátými narozeninami (13.9.1932). Zanechal po sobě výraznou hereckou stopu. Byl umělcem, který dokázal ztvárnit hrdiny i zloduchy a úspěch sklízel i v dabingu.

Radoslav Brzobohatý jako jeden z mála mužných a sportovních typů neměl nikdy o role nouzi. Když si mezi sportem a herectvím vybral to druhé, vystudoval DAMU a prošel si menšími divadelními scénami. V roce 1967 se usadil v Divadle na Vinohradech a zůstal tam až do roku 1999, kdy vedla divadlo Jiřina Jirásková, která přestala herce obsazovat. Radoslav tedy z divadla po hádce odešel.

Až do své smrti hrál v Divadle Radoslava Brzobohatého, které založil. Hostoval v mnoha dalších divadlech a stále byl žádaný do filmu a televize.

Šlo mu to jako hrdinovi i padouchovi

Už od začátku kariéry díky svému vzhledu, vypracované sportovní postavě a ostře řezaným rysům ve tváři, ztvárňoval charakterní chlapské postavy. Jeho role byli svérázní, tvrdí a nekompromisní muži. Ve většině případů šlo o kladné a sympatické charaktery, ale uměl vyniknout i jako pořádný záporák.

Za všechny kladné postavy jmenujme zkoušeného Františka ve filmu „Všichni dobří rodáci“, který mapuje poválečnou dobu na moravském venkově a tragický vývoj společnosti po roce 1948. Jako drsný zloduch se předvedl v seriálu „30 případů majora Zemana“.

Bouřlivé manželství

Za zmínku stojí barvitý osobní život umělce. Jeho druhou ženou byla Jiřina Bohdalová a kdyby u nás v té době byly bulvární noviny, měly by žně. Brzobohatý a Bohdalová se vášnivě milovali a oba byli velice temperamentní. Paní Jiřina byla ale velice žárlivá a majetnická, a tak měli doma často „Itálii“. Z oken domu se ozýval řev, dolů na chodník létalo oblečení, knihy, boty a v kuchyni řinčely rozbité talíře. Jenže Radoslav byl krásný mužský a ženy ho doslova uháněly. A on, povahou gentleman je nedokázal odmítnout. I když to Jiřinu Bohdalovou stálo hodně sil a slz, nakonec už toho pronásledování a křiku bylo na herce moc a z vilky se odstěhoval do podnájmu. Tam se za ním brzy přistěhovala Hana Gregorová, se kterou se herec seznámil při natáčení na Slovensku.

Dlouho nemohla zraněná Bohdalová svého bývalého manžela ani potkat a vždy potvrdila svou účast na natáčení, jen pokud se ujistila, že se tam s Radoslavem nepotká. Usmíření a odpuštění přišlo až při natáčení filmu „Vrásky z lásky“ (2012).

Poslední roli si velký herec zahrál v seriálu „Vyprávěj“, kde jeho postava zemřela. Krátce poté herec zemřel.

Za všechny jeho povedené filmy a seriály jmenujme: Dáma na kolejích, Pěnička a Paraplíčko, Na koleji čeká vrah, Princ a Večernice, Zlatí úhoři, Božská Ema, Sněženky a machři, Dynastie Nováků, Dobrá voda.