Sarah Haváčová, nová lékařka seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 a její skutečná statečná výpomoc na covidovém oddělení

Sarah Haváčová, nová lékařka seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 a její skutečná statečná výpomoc na covidovém oddělení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herečka Sarah Haváčová měla možnost si vyzkoušet práci v nemocnici na vlastní kůži jako skutečná ošetřovatelka po několik měsíců. A šla do toho zcela dobrovolně. Člověk by měl smeknout před její odvahou a odvahou všech, kteří si oblékli ošetřovatelský kostým a šli dobrovolně pomáhat pacientům s covidem.

„Víc než kdy jindy si člověk uvědomí, že život je dar, který jsem si nezasloužila. Že smyslem života není být šťastný, nýbrž žít smysluplně, užitečně, nepromarnit ho.” 

Když se loni na podzim znovu zavřela divadla, rozhodla se Sarah Haváčová nastoupit jako dobrovolná ošetřovatelka na covidové oddělení do nemocnice Milosrdných sester pod Petřínem. Kdo to nezažil, neumí si představit, jaké to je. Pro Sarah bylo nejtěžší smířit se s tím, že každodenně vídá pacienty s bolestmi, kteří nemohou dýchat, a také se smířit s tím, že někteří i přes všechnu péči lékařů a sester zemřou. Převlékala postele, pomáhala sestrám s krmením, s přebalováním, hygienou a dělala pacientům společnost. Skutečnost, že někteří musejí odejít, nakonec přijala s tím, že se snažila pacientům jejich odchod co nejvíce ulehčit, uklidnit je a být s nimi až do poslední chvilky. O to více si Sarah Haváčová uvědomuje smysl života. Jak sama říká, po prožití takových silných zážitků: „Víc než kdy jindy si člověk uvědomí, že život je dar, který jsem si nezasloužila. Že smyslem života není být šťastný, nýbrž žít smysluplně, užitečně, nepromarnit ho.” 

Podobně smysluplně a s úctou zachází i s pacienty nemocnice, i když občas i oni pacienti dokáží dobroty nemocničního personálu zneužít. To ale nebyl případ pána, o kterém Sarah napsala krátký příběh na svém Instagramu. Vystihuje tím, jak těžké je být na jedné či druhé straně, na straně pacienta i personálu. 

 

Sarah Haváčová je čerstvou postavou Ordinace v růžové zahradě 2, která od 2.9. běží na platformě Voyo.cz. Nemocničnímu obleku se nevyhne ani ve své roli, protože v Růžovce ztvární lékařku Sandru Hájkovou. Po svých osobních zkušenostech z nemocničního prostředí se jistě role chopí se vší vážností a pokorou. 

Zdroj: