Noc na Karlštejně: Do třetice to bylo konečně ono. Herci sice hodně zlobili, ale i tak natočil Zdeněk Podskalský trhák

Noc na Karlštejně: Do třetice to bylo konečně ono. Herci sice hodně zlobili, ale i tak natočil Zdeněk Podskalský trhák
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
První filmovou adaptaci humorného milostného příběhu Karla IV. natočil už v roce 1919 Olaf Larus-Racek. V roce 1965 se k tématu vrátil František Filip a obsadil do filmu hvězdný pár Vladimíra Ráže a Jiřinu Bohdalovou. Až Zdeněk Podskalský se v roce 1974 trefil do diváckého vkusu.

Na úspěch komedie měla velký vliv hudba, kterou napsal Karel Svoboda, a historické reálie na pozadí milostného příběhu císaře Karla IV. a jeho manželky Elišky Pomořanské.

Zákaz vstupu žen do prostor Karlštejna byl porušen hned dvakrát. Císařovna chtěla být v blízkosti milovaného manžela a neteř purkrabího Alena v převleku za zbrojnoše chtěla vyhrát sázku, aby si mohla vzít svého milého. Dynamiku děje ještě udržovali cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, kteří nevěřili povídačkám krále, že na hradě nejsou ženy, a intenzivně po nich slídili.

Režisér Zdeněk Podskalský do historické komedie obsadil mnoho hereckých celebrit. Hlavní role císaře a jeho ženy ztvárnili Vlastimil Brodský a Jana Brejchová. V té době ještě vystupovali jako spokojený pár, ale opak byl pravdou, mimo kamery byla nenávist mezi slavnými herci zřejmá na první pohled.

Nezbednou Alenu a jejího milého Peška si zahráli Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík. Ten už měl v té době pletky s vdanou Brejchovou. Role cyperského krále Petra se ujal zpěvák Waldemar Matuška. Stejně tak se ve filmu ocitli třeba zpěváci Josef Laufer, Petr Spálený, Karel Hála nebo Karel Štědrý. Za Janu Brejchovou však zpívala Helena Vondráčková.

Podskalský chtěl do role paní Ofky obsadit Jiřinu Jiráskovou, se kterou žil. To mu ale neprošlo, a nakonec roli dostala výrazná Slávka Budínová. V poznámkách režiséra bylo však napsáno, že před kamerou neuměla text. V zápisníku bylo také napsáno, že se Karel Hála a Karel Štědrý zlinkovali tak, že nemohli zpívat.

Aby působil Brodský opravdu vznešeně, dostal dokonce svého osobního poradce, který mu radil, jak by Karel IV. reagoval a mluvil. I tak si z něj Karel Höger dělal legraci, že se pohybuje jako kovboj.

Ani tato komedie se nedokázala vyhnout chybám. Ta nejzábavnější se objevila hned na začátku filmu, kdy se do záběru kamery dostal cyklista. To bylo na 14. století hodně úsměvné a nezbedného sportovce si nikdo ve střižně nevšiml. Diváci tak celou řadu let čekali na nepovedený záběr. V současnosti ho už ve filmu nenajdete, protože při posledním restaurování byl vyretušován.

Největší hereckou hvězdou byl ve filmu Jaroslav Marvan v roli purkrabího. Nikdo z diváků nepozná, že byl v té době hodně nemocný a sotva chodil. V pamětech potom uvedl, že to bylo poprvé, co byl rád, že natáčení skončilo. Premiéry už se nedočkal.

Podobně na tom byl i autor některých slavných textů filmových písní Jiří Štaidl, který zahynul při autonehodě.

Komedie je ve vysílání na TV Prima 29. 12. ve 20.15 hod.

Zdroje článku: