Martin Růžek si natáčení seriálu Doktor z vejminku užíval a stopa Jaroslava Dietla je i zde jasná

Martin Růžek si natáčení seriálu Doktor z vejminku užíval a stopa Jaroslava Dietla je i zde jasná
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je až překvapující, jak málo se tento seriál reprízuje. Přitom je to pohodové a herecky skvěle obsazené dílo, které sice neřeší žádné velké právnické případy, ale vzhledem k vesnickému prostředí je hezkým obrazem vesnického života, který se zase tak moc nezměnil.

Jde o naprosto oddechový seriál, kde jsou opět výborné dialogy, jak je tomu u díla Jaroslava Dietla už zvykem. Kromě skvělého Martina Růžka se v něm objevili ve svých prvních rolích i dva známí herci. Možná ani nikoho nenapadne, že jedno z dětí je Saša Rašilov.

Ústřední postavou je Karel Kostrhůn, advokát na penzi, který má však stále plné ruce práce a má svou „netradiční poradnu“ otevřenou vlastně 24 hodin denně. Seriál byl točený v trochu jiném stylu, než bylo u Dietlovských děl zvykem. Jednotlivé epizody na sebe nenavazují a tvoří samostatné příběhy. Když divák jednu epizodu vynechal, o nic nepřišel.

Stejně jako ostatní tvorba Dietla, i tento seriál byl velice pečlivě natočen a scenárista čerpal z archivu skutečných případů. S natáčením se nijak nespěchalo a točilo se průběžně v letech 1982 až 1985. Bylo to proto, že režisér Zdeněk Podskalský byl hodně vytížený, a protože i herecké role byly obsazeny slavnými hvězdami, bylo složité je sehnat dohromady. V seriálu se objevil oblíbený Jaromír Hanzlík, Daniela Kolářová, Josef Somr, Dagmar (Veškrnová) Havlová.

Natáčelo se v obci Krhanice na Benešovsku a celé natáčení se neslo v přátelské atmosféře. Podskalský šikovně do malých rolí obsazoval místní obyvatele, a tak měl celý filmový štáb královské zacházení. Vesničané si je hýčkali. Martin Růžek rád chodil po chalupách a jako nadšený fotbalový fanoušek se rád třeba podíval na nějaký zápas v televizi. Herci v té době byli zvyklí na skromné pracovní zázemí a v Krhanicích měli šatnu a maskérnu ve škole.

Martin Růžek byl za roli přívětivého advokáta, který pomáhá sousedům, rád. Měl za sebou řadu negativních rolí a ty mu velkou popularitu nepřinesly.

Václav Rašilov a bratr Saša, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Za kamerou byl Rašilov, a když se hledaly dvě děti, ani na chvíli nezaváhal a přivedl své potomky (6 a 10 let). Oba kluci našli v natáčení velkou zálibu, přestože „děda“ Růžek na ně byl hodně přísný. Ale kdo by nechtěl být alespoň na chvilku potomkem velice oblíbené dvojice Daniely KolářovéJaromíra Hanzlíka.

Jak Saša (50), tak Václav u herectví zůstali. Jsou si typově velmi podobní, a tak často lidé ani nevnímají, že jsou dva. Saša si zahrál třeba v seriálu Modrý kód, Dáma a král, Temný kraj, Ohnivý kuře nebo ve třetím a čtvrtém pokračování seriálu Nemocnice na kraji města. O čtyři roky mladší Václav se objevil třeba v seriálech Božena, Krejzovi nebo Proč bychom se netopili.

Za připomenutí určitě stojí i role Martina Růžka, který kromě hraní uplatnil svůj příjemný hlas často jako vypravěč u různých filmových a seriálových projektů. Nezapomenutelný je jako král Kazisvět v pohádce Princezna se zlatou hvězdou na čele. S výrazným hlasovým projevem a zajímavým vzhledem hrál v celé řadě historických filmů. Za všechny třeba V zámku a podzámčí, Hra o královnu, Pan Vok odchází, Na dvoře vévodském, Kladivo na čarodějnice, Rudolf II. nebo v Erbu lvice.

Podobně jako v seriálu Chalupáři, pro Doktora z vejminku nazpíval úvodní melodii (Když jdou na mužskýho léta) Waldemar Matuška a po jeho emigraci musel být jeho zpěv odstraněn.

Zdroje článku:
  • autorský článek,
  • ČSFD