Seriál Sanitka 2: Kam se ztratily kladné seriálové postavy? Kde je charismatický a čestný Jandera?

Seriál Sanitka 2: Kam se ztratily kladné seriálové postavy? Kde je charismatický a čestný Jandera?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál měl být volným pokračováním jedenáctidílné Sanitky z roku 1984, kterou natočil Jiří Adamec podle scénáře Jiřího Hubače. Nově se o scénář postaral jeho syn Ivan Hubač a ke škodě seriálu se režie ujal Filip Renč.

Některé postavy z původního seriálu se objevily i v pokračování z roku 2013. Jejich osudy jsou však neveselé a seriál je plný divných postav, kterým by se každý v reálném životě z dálky raději vyhnul.

Diváci si po premiéře nejvíce stěžovali na „uvěřitelnost“ seriálu, protože zatímco v původní Sanitce seriálové postavy prožívaly běžné lidské osudy, Renč chtěl zřejmě natočit akčňák, a tak moc logiku a věrohodnost postav neřešil. Hlavní byly krvavé záběry a rychlá jízda. Ani charisma Jiřího Dvořáka a Marka Vašuta seriál nezachránilo.

Starší Jandera (Hanzlík), který byl v první Sanitce charismatický sympaťák, své kouzlo ztratil. Opustil manželku i syna a dal se dohromady s bohatou Foldynovou (Havlová). Doma však moc neposeděl a v 70. letech jezdil po Africe s Doktory bez hranic.

Dagmar Havlova, zdroj: Pavel Gvužď / Nextfoto

Když ho Janderová (Adamovská) žádá, zda by jí nepomohl najít místo pro syna, odmítne to. Má přece své zásady. Když ho mladší bratr (Jiráček) žádá o půjčku, aby mohl zaplatit operaci manželce, která ztrácí zrak a hrozí jí slepota, odmítá. Přece nemůže chtít po zámožné přítelkyni půjčku. Co by si o něm pomyslela?

Z hlavního sympaťáka se tak stává slaboch, sobec a do sebe zahleděný hlupák.

Foldynová je z nějakého důvodu s Janderou, který ale raději jezdí po Africe, než aby byl s ní. Když jí to dojde, opustí ho, ale tomu to nevadí. Má v plánu se vrátit k manželce, která posledních patnáct let jen tiše doufá, že procitne a vrátí se k ní.

Jiří Dvořák, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Kaderka (Dvořák) jako jeden z mála vnesl trochu čerstvého vzduchu do zatuchlého seriálového prostředí, ale i on musí být obklopený tragickým osudem, aby zapadl. Tak ztratil celou rodinu při autohavárii a bratra má alkoholika. Přestože si občas povyrazí, nakonec se rozhodne, že je pro něj nejlepší volbou Foldynová. Kaderka má sice také své mouchy, ale v té záplavě lidí, kteří jen přemýšlí, jak ostatní podvést a využít, je vlastně sympaťák.

Od seriálu, který se točil pod taktovkou a z peněz ČT, si diváci slibovali zajímavou podívanou plnou lidských osudů a záběrů z atraktivního života záchranářů, ale nakonec seriál bez pozitivního náboje moc neocenili.

S rozpočtem 80 milionů chtěl Renč plno akčních scén, jenže musel své nároky zmírnit, protože dostal nařízeno o 30 milionů rozpočet snížit. To mu úplně nebylo po chuti, zvláště když musel zachovat honoráře hlavních postav. Jak psal Blesk, Hanzlík chtěl milion a musel ho dostat.

Natáčení provázely i technické problémy, protahovalo se a všichni už byli unavení a nervózní. Možná i to se do seriálu vtisklo a nepřinesl zážitek, který sliboval.

Přesto se Sanitka 2 na obrazovky pravidelně vrací. Letos v létě ji nabídla Nova a 4. září se příběh záchranářů uzavře. Souběžně je seriál i na Nova Gold a ČT ho má v iVysílání, kde si lze přehrát všechny epizody dle libosti.

Zdroje článku: