Pěsti ve tmě: Když měl Marek Vašut ještě vlasy a byl pěkný drsňák

Pěsti ve tmě: Když měl Marek Vašut ještě vlasy a byl pěkný drsňák
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Podle režiséra Jaroslava Soukupa šlo v roce 1986 o naprosto unikátní projekt, který tenkrát přišel asi na 12 milionů, ale dnes by stál určitě přes 100 milionů, a proto by se s největší pravděpodobností nikdy nerealizoval. Film se prodal do 14 zemí.

Scenárista a režisér Jaroslav Soukup, který je v posledních letech spojovaný hlavně s populárním seriálem Policie Modrava, se v počátcích své kariéry prezentoval jako velmi ambiciózní tvůrce. Jedním z jeho zajímavých projektů je rozhodně sportovní drama z roku 1986 z předválečné Prahy.

Máme svého Rockyho

Filmovým hrdinou se stal český boxerský šampion Vilda Jakub, který se ve třicátých letech opakovaně poměřoval se slavným německým boxerem Schallerem. S blížící se válkou klání v ringu získalo politické pozadí. Vildova prohra měla přispět k prezentaci Němců jako jedinečného, vyvoleného a neporazitelného národa.

V roli umanutého, neúplatného Vildy poskytl Jaroslav Soukup výjimečnou hereckou příležitost Marku Vašutovi. Vašutova protivníka si zahrál Josef Nedorost. Dvě osudové ženy v životě boxera si zahrály Jana Krausová a okouzlující Eliška Balzerová.

Skutečná postava boxer Vilda Jakš (1910–⁠1943), kterou se příběh inspiroval, zahynul jako příslušník 311. perutě RAF za 2. světové války.

O filmu

Psal se rok 1936. Vilda Jakub prohrál zápas se Schallerem jen proto, že jeho manažér Krakowski nechal hodit do ringu ručník. Vilda byl tak rozzuřený, že se okamžitě vrátil z Německa domů. Ale ani tam ho nečekalo nic veselého. Jeho přítelkyně Blanka (Krausová), se rozhodla ukončit vztah a začít si románek s doktorem v nemocnici, kde pracovala jako sestra.

Vilda trávil dny v putykách a poflakováním. To až do okamžiku, než mu byla nabídnutá odveta s německým boxerem v Lucerně. Na to mladý bouřlivák slyšel a okamžitě se pustil do trénování. Jeho touha po vítězství byla tak silná, že odmítl i 40 tisíc za prohru, které mu nabídl sudetský obchodník.

Jeho sparingpartnerem se stal Tommy, jehož vynikající kariéru zničil alkohol. Krásná herečka Ema Gabrielová (Balzerová) přinesla od bývalého milence boxera Schallera nabídku na uspíšení termínu odvetného zápasu. Vilda si to chtěl rozmyslet, ale Emu tlačil čas. Ani ona neměla úplně jednoduchý život.

Navíc jí začal vyhrožovat nacista v koženém kabátě, že pokud nepřesvědčí mladého boxera, aby nechal vyhrát Němce, bude to pro ni mít nepříjemnou dohru. A znovu se objevil obchodník, který nabízel peníze za prohru a navýšil nabídku na 100 tisíc. Jenže čím víc byl boxer pod tlakem, tím byla jeho touha po vítězství silnější. Osud herečky Emy skončil tragicky a Vilda ji našel mrtvou ve vaně. Podlehl nakonec mladý boxer nátlaku, nebo byla jeho touha zvítězit silnější?

Marek Vašut ve filmu, zdroj: AB Zlín/ © Česká televize

Vašut v ringu zářil

Marek Vašut byl v době, kdy ho režisér vyhledal, na vojně v armádním uměleckém souboru a byl pěkně obtloustlý. Dostal ale dost času, aby na sobě zapracoval a svou velkou šanci využil. Dal dolů přes 10 kg a vypadal moc dobře.

Film se točil půl roku a všechny scény s boxem měly perfektní choreografii, kterou udělal Jaroslav Tomsa, šéf filmových kaskadérů. Pomáhal mu boxer Osička. Když bylo dotočeno, nikdo nevěřil, že Vašut nikdy v opravdovém ringu nestál a dělal jen to, co měl ve scénáři. Úsměvné je, že Vašut běhal nabalený v teplákách na Petřín a trochu připomínal slavného Rockyho, který ve Filadelfii běhal do schodů.

Jednu z boxerských rolí si zahrál i Pavel Nový. Film točil souběžně se seriálem Velké sedlo a každou volnou chvíli běhal kolem přehrady 12 km a jezdil na lekce boxu. Měl v té době vůbec nejlepší kondici ve svém životě.

Film je k vidění 4. 9. 2022 na ČT2 ve 22:00 a stále na Voyo.

Zdroje článku: