Tomáš Holý a Prázdniny pro psa: Dětské hvězdě už se moc natáčet nechtělo

Tomáš Holý a Prázdniny pro psa: Dětské hvězdě už se moc natáčet nechtělo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisérka Jaroslava Vošmiková tak musela nějakým způsobem Tomáše přesvědčit, aby změnil názor, a ještě s ní jeden projekt natočil. Začínající režisérka dostala do rukou scénář Antonína Máši a hned věděla, kdo by měl hlavní dětskou roli hrát.

Režisérka se vydala za Tomášem domů, kde ji maminka Tomášovi představila jako kolegyni z práce. V té době měl Tomáš už hodně zameškáno ve škole a do dalšího natáčení se nehrnul. Když přišel ze školy, hned mu bylo jasné, že to není jen obyčejná návštěva. Na stole leželo něco, co připomínalo až moc scénář.

Tomáš tak kolem návštěvy prošel a neměl v úmyslu se do hovoru zapojit. Vošmiková tak musela najít způsob, jak upoutat jeho pozornost. Nakonec to nebylo tak složité. A dostala nápad, že by si ve filmu mohl zahrát se svým psem, se kterým byl evidentně naladěný na jednu notu.

O svém filmu měla jasnou představu, ale jako začínající režisérka měla hodně naivní představu o hereckém obsazení a vysnila si do svého filmu do role dědy Rudolfa Hrušínského. Ten nebyl proti, a dokonce se zmínil, že by dokázal přemluvit Danu Medřickou, aby si zahrála babičku. Maminku malého Petra (kterého si měl zahrát Tomáš) měla hrát Iva Janžurová a otce Vladimír Menšík. Ve výsledku bylo všechno jinak.

Nakonec se jí podařilo Tomáše nalákat na ranč, protože si chtěl zkusit zajezdit na koni, a tak začaly námluvy režisérky a dětské hvězdy. Tomáš se ocitl na ranči Zlámaná podkova v Suchdole nad Odrou.

„Jsou to kovbojové. A vopravdický…“

To byla Tomášova první reakce, když uviděl koně, skutečný dostavník stojící na dvoře a skutečně drsné chlapy v kovbojských oděvech, které pokrýval „prach prérie“, jak to s oblibou nazýval „Hospodář“.

Hospodář pravil Tomášovi:

„Tož ogare, já jsem slyšel, že ty jsi nějaká hvězda, no já nemám televízu, tak jsem to neviděl. Ale jestli tady chceš být honákom, tož to mosíš takovou zkoušku udělat. Sedneš na teho koňa a pojedeš tu kolem teho hnoja.“

Tomáš vylezl na koně, a přesto, že na koni nikdy předtím nejezdil, podařilo se mu objet hnojiště uprostřed dvora. Vlastně na koni seděl ve svém životě jen na moment, když ho vezla studentka v Setkání v červenci.

Tomáš se na statku velmi rychle rozkoukal. Kromě koní a kovbojů tu byly ještě ovce a kočky a děti z okolí. Tady se cítil úplně volný. Od téhle chvíle sem často jezdil, jakmile byl nějaký volný čas. A jeho maminka Marie také. Jezdili sem prakticky až do konce Tomášova života.

A na cestě zpátky ze Suchdola Tomáš vzal režisérku na milost a na nabízenou roli kývl.

„Tak režisérko, já ti tu roli teda beru!“

Na konci školního roku 1979 (páté třídy) Tomáš dostal nejdřív cenu „Řád dětského úsměvu“. To byla anketa kolem časopisu pro děti ABC. A na začátku prázdnin jel do Brna, na předávání Zlatého krokodýla za Polepšovnu. To bylo tehdy největší televizní ocenění, něco jako pozdější zrcátko TýTý.

To léto nic netočil. Poprvé od začátku kariéry měl opravdu prázdniny. Chodil s tátou na ryby a s paní Vošmikovou jezdil na ranč.

Od konce září do listopadu natočil film Útěky domů. (Kluk, který náhodou v noci vyslechne hádku rodičů a dozví se, že je adoptovaný. A pak na vlastní pěst pátrá po svých biologických rodičích.)

Režisér Jireš tenkrát schytal kritiku, že Tomáše obsadil do tak vážné role, protože lidé ho chtěli vidět jako rošťáka. On sám si však chtěl zkusit, jestli to zvládne, než se s herectvím defininivně rozloučí.

(Materiál poskytl ze soukromé sbírky vzpomínek na Tomáše Holého pan Tomáš Franke.)

Film Prázdniny pro psa vysílá ČT1 30. 12. ve 13.05 hod.

Zdroje článku: