Tomáš Holý uprostřed krásné Šumavy před více než čtyřiceti lety

Tomáš Holý uprostřed krásné Šumavy před více než čtyřiceti lety
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Václav Gajer spojil umně krásnou Šumavu, roztomilého pražského kluka a ubručeného hajného a vznikla velmi úspěšná trilogie filmů Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Malého Vénu v podání Tomáše Holého si diváci okamžitě zamilovali.

Gajer, který měl několikaletou nucenou pauzu, protože neměl ty správné politické názory, se tak uvedl ve velkém stylu, když přišel s prvním filmem v roce 1978.

Mezi hajným Strakou a otcem Vaška panuje už roky odcizení, způsobené Strakovou neústupností ohledně života syna, který opustil rodný dům a odešel do města. Jejich spory zašly tak daleko, že Straka nezná ani svého jediného vnuka Vaška. To se však jednoho dne změní, když lékaři doporučí Vaškovi po nemoci pobyt v přírodě.

Bručoun Straka tak dostane do chalupy malého vetřelce a jeho klidný život je okamžitě vzhůru nohama. A Vašek si užívá nejen společnost dědy, ale i nádherné přírody kolem. A stane se to, co nečekal ani mrzout Straka, ani Vaškova matka Jarmila. Mezi dědou a vnukem vznikne láskyplný vtah, zpečetěný ještě nadšením malého dobrodruha ze společnosti psa Broka.

O kameru se postaral Rudolf Milič, který se spolu se štábem musel přizpůsobit natáčení v drsném, ale nádherném šumavském kraji. Dědu si v trilogii zahrál slovenský herec Gustav Valach a v menší roli matky Vaška se představila Jana Brejchová. V posledním dílu se hajný konečně usmíří se synem, kterého hraje Ladislav Frej.

V těchto filmech se divákům nabízí jedinečná příležitost spatřit tvář Šumavy před více než 40 lety. Šumava se sice hodně změnila, ale přesto si zachovala svůj drsný a divoký ráz. Přibylo moderní zázemí pro turisty, ale samotná příroda je stejně podmanivá jako tenkrát.

Asi nejslavnějším objektem v trilogii je dědova hájenka. Ta se nachází za Sušicí, směrem na Srní. Jmenuje se Klostermannův dům (GPS souřadnice: 49.092222, 13.480556), protože zde často pobýval spisovatel Karel Klostermann u svých příbuzných. Kousek od hájenky je i Klostermannova vyhlídka, která poskytuje nádherný výhled do údolí řek Vydry a Křemelné. Za hájenkou vede cesta, je to ideální místo pro výlet.

Právě ve Vydře chytal Véna cestou za dědou v řece ryby. Řeka je krásná a divoká dodnes. Na pravém břehu je vybudovaná naučná stezka. Rybník, který je v záběru, když Véna hledá Lízu, je největším rašelinovým jezerem u nás a jmenuje se Chalupská slať. Má rozlohu 1,3 ha a hloubku asi 1,5 metru. Na vodní hladině jsou plovoucí ostrůvky z rašeliny, na kterých roste mech i vzácné druhy rostlin. Ve filmech jsou také záběry z Kvildy a Horské Kvildy.

Pokud se vydáte po stopách Tomáše Holého, za zmínku stojí i areál s vlky nedaleko Srní, Čeňkova Pila na soutoku Vydry a Křemelné, ze které byla vybudovaná začátkem minulého století elektrárna, která je funkční dodnes. Kousek od Kvildy je dnes už zarostlé rašelinové jezírko, přes které vede stezka, která návštěvníky přivede k vyhlídkové věži.

Film Pod Jezevčí skálou je v programu ČT1 27. prosince odpoledne a Na pytlácké stezce následující den.

Zdroje článku: