Vzpomínáte na dobu, kdy v Ulici stávalo Království hraček?

Vzpomínáte na dobu, kdy v Ulici stávalo Království hraček?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Připadá nám to jako včera. Jordánovi se vraceli z letních prázdnin, když zrovna Lumír Nykl všemožně přemlouval Václava Krále, aby prodal svou milovanou firmu na výrobu dřevěných hraček. Je možné, že se to všechno stalo už před 16 lety?

Jak to všechno začalo…

Určitě si ještě vzpomenete, že seriál Ulice začínal dílem, ve kterém nám byly představeny postavy spojené s firmou na výrobu dřevěných hraček. Nesl název Nová sousedka a vysílal se 5. září 2005. Ano, je to už tak dávno, co se malé a útulné Království hraček potýkalo s finančními problémy. Vedli ho manželé Královi (Alena Vránová a Radek Brzobohatý), přičemž funkci ředitelky zastávala Bára Jordánová (Tereza Brodská). Ve firmě dále na různých pozicích pracovali naše později nejoblíbenější postavy seriálu, např. Anička Lišková (tehdy ještě svobodná) s Bedřichem Liškou, Růža Habartová nebo Jarda Hejl. Také zde pracovali ti, které už dnes v Ulici z různých důvodů nevídáme, např. Hrihorij Lisečko, Petr Boháč nebo Zuzana Hrubá.

Ljuba Krbová, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Od hraček až k pečení i truhlařině

Už v prvním díle se majitel večerky Lumír Nykl (Václav Svoboda) snažil přesvědčit Václava Krále, aby firmu prodal. Lumča tenkrát ještě nebýval ten sympaťák a rodinný typ, jak ho známe dnes. Faktem zůstává, že jeho mámuška Vilma se posléze spokojeně přesunula z večerky do pekárny, jež vznikla na místě bývalé výrobny hraček. Zasloužil se o to její druhý manžel, zkušený podnikatel Stárek.

Zaměstnance tak čekala nejistota z budoucnosti a nepříjemná houstnoucí atmosféra. Všechny je spojovala nenávist ke Stárkovi, ale rozdělovaly je názory, jak by se vlastně měli vůči novému majiteli zachovat. Jedni by se soudili, druzí byli ohledně soudů skeptičtí. Někteří nakonec v podniku zůstali a místo hraček začali vyrábět rozmanité pečivo, např. Růža, Anička a Zuzana. Petr Boháč si za přispění alkoholu sáhl na úplné dno a Bára Jordánová odjela za prací do Brna. Jiní pak přišli s nápadem na vlastní firmu – Béďa s Jardou si zařídili společné podnikání a úspěšné truhlářství, které funguje dodnes.

Co přinese budoucnost?

Ani pekařství se ale v Ulici neudrželo věčně. Dnes na jeho místě stojí Vendulino rodinné bistro zaměřené na lahodné polévky, které se ještě nedávno potýkalo s konkurencí vedlejší hospody – poté, co tam začala úřadovat nová majitelka Kateřina. Od doby, co se mámuška všemi silami přinutila Kateřině omluvit za své nevhodné chování, jsou ale jejich vztahy zase přátelské. Anička Lišková teď pracuje v bistru – v dalším novém podniku, přitom však stále mezi svými dlouholetými známými a přáteli, jako jsou právě Lumír a Vilma Nyklovi. Můžeme jen hádat, jaké další změny a osudy tuhle obměňovanou budovu v Ulici čekají. Udrží se bistro několik dalších let, nebo na jeho místo nastoupí něco zcela odlišného? 

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.serialzone.cz