Jorga Kotrbová: Z princezny se stala majitelka ranče a trochu tichá a uzavřená dáma

Jorga Kotrbová: Z princezny se stala majitelka ranče a trochu tichá a uzavřená dáma
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herečka se zvláštním jménem dokázala zahrát něžnou Zlatovlásku, rebelující princeznu v pohádce Honza málem králem i princeznu Marcelu v pohádce Jak princezny spaly na hrášku.

Právě tuto pohádku uvádí v letním programu ČT 17.6. 2023 ráno. Jde o pohádku spíše pro pamětníky, která byla natočená podle klasické předlohy H. C. Andersena. I když Jorga Kotrbová nebyla úplně tradičním vzorem pro něžné princezny, přesto byla v mládí do pohádek často obsazovaná.

Jorga Kotrbová jako princezna
Jorga Kotrbová jako princezna | Zdroj: Přiba Mrázová / © Česká televize

Stejně tak dokázala uplatnit svůj temperament v rolích rázných a emancipovaných žen. Zřejmě nejčastěji reprízované jsou komedie Pátek není svátek (1979) a V podstatě jsme normální (1981), kde si zahrála Evu Novákovou po boku Petra Kostky.

V 80. letech se začala už více věnovat divadlu a stala se hodně žádanou v dabingu. Za všechny role stačí jmenovat Margaret Houlihannovou zvanou Šťabajzna, jíž svůj hlas propůjčila v seriálu M*A*S*H.

Po revoluci se však Kotrbové obrátil život naruby. Spolu se sourozenci zdědila v restituci velký majetek, který ji zabezpečil, a mohla si tak začít plnit své sny. Na herectví bylo stále méně času.

Ještě před studiem na DAMU uvažovala o studiu veterinárního lékařství, protože milovala zvířata, hlavně koně. A jako vášnivá milovnice koní si mohla dovolit koupit ranč na Liberecku. Její dcera Jůlie, kterou má se Zdeňkem Žáčkem, také hereckou dráhu v rozjezdu opustila a stala se jezdkyní parkuru.

Zajímavostí je, že právě s koněm byla spojená jedna z prvních rolí, kterou si Kotrbová před kamerou zahrála. Bylo to v roce 1961 a zapomenutý film se jmenoval Trápení. Vyprávěl příběh osamocené dívky a jejího přátelství s divokým koněm.

O herectví už se postarší dáma bavit nechce. Uvádí, že je v důchodu a je to pro ni uzavřená kapitola. S přibývajícím věkem si cení svého soukromí a tráví většinu času na venkově, obklopená krásnou přírodou, dětmi, vnoučaty a zvířaty.

To, zda měla ještě po rozvodu s hercem Zdeňkem Žáčkem dalšího partnera, není známo. Její bývalý manžel, se kterým má dvě děti a třetí jí pomohl vychovat, je známý hlavně díky seriálu Doktoři z Počátků, kde hrál Lexu Říhu. Žáček uvedl v rozhovoru pro ahaonline.cz důvod rozvodu. Jorga byla podle něj skvělá ženská, ale nemohli se doma dohodnout, kdo bude hlava rodiny. Přiznal, že v manželství udělal hodně chyb.

Přátelé z divadla na ni vzpomínají jako na profesionální a spolehlivou herečku, se kterou se dobře spolupracovalo, ale když skončilo představení, byla spíše samotářská a místo posezení s přáteli vždy zamířila domů k rodině, která u ní byla na prvním místě. Od lidí si udržovala odstup a působila dojmem, že má svá tajemství. Dědictví jí dalo pocit jistoty, a tak si mohla žít po svém.

Zdroje článku: