Tři oříšky pro Popelku známe všichni zpaměti, možná je ale pár věcí, které jste o pohádce nevěděli

Tři oříšky pro Popelku známe všichni zpaměti, možná je ale pár věcí, které jste o pohádce nevěděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sněhová kalamita a nedostatek sněhu zároveň. To doprovázelo natáčení jedné z nejoblíbenějších českých pohádek všech dob. Proč museli prince předabovat a kdo ve skutečnosti trefil prince sněhovou koulí do hlavy?

Až příliš moravský princ

Pavel Trávníček byl v mládí pro pohádkové prince velice vhodný adept. Pro filmový průmysl měl však jednu vadu, a tou byl jeho silný moravský přízvuk, který v té době neuměl úplně kontrolovat. Proto se tvůrci rozhodli jej předabovat, hlas mu propůjčil Petr Svojtka.

Zapadlý kůň a sníh z rybích konzerváren

Během natáčení napadla slušná nadílka sněhu, v počátcích až taková, že se jeden kůň propadl do sněhu až po uši, když se natáčelo v lese. Sníh však rychle roztál a nevydržel během celého natáčení, a tak v závěrečných scénách je vidět, že je na loukách sněhu celkem málo. Ve skutečnosti tam dokonce nebyl žádný. Musel se dovézt z rybích konzerváren a příšerně prý zapáchal.

Preceptora přidali až na poslední chvíli

Urození pánové!" To byly nejčastější repliky Jana Libíčka, který ztvárnil postavu preceptora, mentora a učitele prince a jeho kumpánů. Neměl to s nimi vůbec lehké, ani jeho těžký kožich mu v nahánění chlapců příliš nepomáhal.

Ve skutečnosti nebyla postava preceptora ani ve scénáři, přidala se až po jeho dokončení.

Popelka neměla moc dobrou mušku

Ostrostřelec pískle měl ve skutečnosti s mířením na cíl celkem problém. Libuška Šafránková se nemohla trefit ani sněhovou koulí do hlavy Pavla Trávnička, proto ji musel zastoupit sám Václav Vorlíček a prince sestřelit sám.

Vysílá se i ve světě

Že je Popelka oblíbená u nás i v Německu je známo. Jedná se však o tradiční pohádku i pro norské fanoušky. Jednou, když ji před Vánoci nevysílali, přišli si nespokojení diváci stěžovat a zahájili demonstraci před budovou televize. Pohádku dávají ale i v dalších státech světa, na programu je třeba i ve Spojených arabských emirátech.

 

Zdroje: