Krásná pohádka Honza málem králem znechutila režiséra Bořivoje Zemana tak, že už nic dalšího nenatočil

Krásná pohádka Honza málem králem znechutila režiséra Bořivoje Zemana tak, že už nic dalšího nenatočil
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bořivoj Zeman se rozhodně za svou režisérskou práci nemusel stydět. Jako režisér je podepsaný pod díly jako Pyšná princezna, Dovolená s Andělem, Byl jednou jeden král nebo Šíleně smutná princezna.

Právě po úspěchu Šíleně smutné princezny chtěl Zeman obsadit pohádku podobným stylem, ale vlastně mu nic nevyšlo podle plánu.

Prince měl hrát Luděk Sobota, který se zrovna vznášel na obláčku slávy po filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. Jenže Sobota trochu zlobil a v hereckém klubu měl podobně jako jeho kolega Miloslav Šimek, často nevhodné řeči o politice. Tak byl zrovna v nemilosti a nesměl být obsazovaný.

Princeznu si měla zahrát Hana Zagorová, ta ale roli odmítla. Možná se zalekla toho, že před kamerami měla dostat princezna pořádný výprask od prince, kterého si nakonec zahrál Jiří Korn. Ten byl z nabídky nadšený. Před kamerou sice už nějaké herecké zkušenosti měl, ale šlo o malé roličky. Jeho nadšení trochu pohaslo, když zjistil, že bude předabovaný Michalem Pavlatou. Nebyl ale zdaleka jediný, který neměl ten správný „pohádkový“ hlas.

Jiří Korn v pohádce, zdroj: TV Nova

Pavla Trávníčka nadaboval v Popelce Petr Svojka, ten propůjčil svůj hlas také Juraji Ďurdiakovi ve filmu Princ a Večernice. Marii Horákovou v roli Růženky v pohádce Jak se budí princezny namluvila Naďa Konvalinková a Arabelu v podání Kamily Nagyové zase Libuše Šafránková. Jiří Korn si alespoň ubránil nazpívání písně Svítí slunce nad hlavou.

Místo Zagorové si princeznu zahrála Jorga Kotrbová a výprask od Korna byl pro ni překvapivě reálný. Ani s obsazením dalších rolí to neměl Zeman snadné. Snad jedině venkovské děvče Mařenka odpovídalo jeho představám. Mařenku si zahrála roztomilá Naďa Konvalinková.

Malou roli trhovkyně si měla zahrát Stella Zázvorková, dala ale přednost zahraniční dovolené, a tak ji nahradila Helena Růžičková. Rádce měl být Miloš Kopecký, ale ani ten roli nevzal, a tak ji dostal Jan Skopeček. Za Josefa Hlinomaze, který onemocněl, vzal roli hospodského Čestmír Řanda.

Alespoň obsazení Smrtky bylo geniální. Postarala se o něj Valerie Kaplanová, ze které šel strach. Postarší herečka utrpěla během natáčení úraz a měla dvě zlomená žebra. Mohl za to Jiří Korn.

Konvalinková a Korn, zdroj: TV Nova

Pohádka se natáčela například ve Vysokém Chlumci u Sedlčan. Tento kraj si Naďa Konvalinková tak zamilovala, že si zde později pořídila chalupu. Točilo se také v Borotíně a na Křivoklátsku. V záběru se objevila také osada Ounuz na Táborsku. Tam bubeník v podání Josefa Kemra vyhlašoval královskou nabídku s odměnou.

Režisér Zeman však nebyl s natáčením vůbec spokojený a zařekl se, že už točit nebude. A to dodržel. Nepřesvědčila ho ani ohromná návštěvnost v kině. Dodnes patří pohádka mezi ty nejoblíbenější.

Pohádka potěší malé i velké diváky 24. 12. v 15.50 na Nově.

Zdroje článku: