Četnickým humoreskám neodolala ani Libuška Šafránková

Četnickým humoreskám neodolala ani Libuška Šafránková
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Výjimečnost seriálu Četnické humoresky spočívá také v tom, že i do celé řady malých rolí se panu Moskalykovi podařilo obsadit slavné a oblíbené herce, kteří tak dokonale dokázali využít i malý prostor své role a vytvořit nezapomenutelnou postavu.

Jednou z takových postav je určitě i Karlička Formánková. Tu s elegancí a šarmem sobě vlastním ztvárnila opravdová herecká legenda Libuška Šafránková.

Karlička se v seriálu poprvé objevila v druhé sérii a celkem v jedenácti epizodách. Zahrála si velice sympatickou zdravotní sestru, která při práci a výchově syna stihla ještě vystudovat medicínu, což pro ženu v té době bylo něco výjimečného.

M. Šafránková v Četnických humoreskách, Zdroj: Foto: © Česká televize

Karlička se s osudem dokázala porvat, když jí zmizel manžel a na výchovu syna zůstala sama. Přestože byla dcerou významného a bohatého právníka, chtěla si svůj život zorganizovat sama a proti vůli otce se pustila do studia.

Přívětivost, příjemný vzhled a síla, která z ní vyzařovala, neunikla pozornosti sukničkáře Arazima a když už to vypadalo, že s Ludmilkou Horkou je definitivní konec, Arazim se jí začal dvořit. Bylo to pro něj ale něco nového, protože Karlička měla syna a byla velice dobrou a ochranitelskou matkou, která vždy klade na první místo štěstí svého dítěte. Byla tedy velmi opatrná a námluvy probíhaly hodně pomalu.

Scéna ze seriálu Četnické humoresky, Zdroj: Foto© Česká televize

Když už se konečně Karel Arazim rozhoupal, pořídil prsten a chystal žádost o ruku, osud si postavil hlavu a ze svatby sešlo. Karličce se domů vrátil ztracený manžel, který byl v zajetí v cizině a neměl žádnou možnost dát rodině vědět, kde je.

Přestože to pro nikoho ze zúčastněných nebylo jednoduché, udělali, co museli a co považovali za morální. Karel se stáhl, aby nerozbíjel rodinu. Karlička přijala manžela s otevřenou náručí, přestože pobyt v cizím vězení mu zanechal šrámy nejen na těle, ale i na duši. Jenže to byl otec jejího syna, a tak to pro ni byla jasná volba.

Naštěstí se brněnský vyhlášený svůdník Arazim krátce poté mohl opět soustředit na Ludmilku, která si odskočila z Ameriky a nečekané těhotenství z epizodky s bývalým milencem ji donutilo přehodnotit svou situaci.

Libuška Šafránková vytvořila tuto malou roli tak dobře, že rozhodně patří na seznam nezapomenutelných postav tohoto seriálu. Nebyl to její jediný seriál. Přestože byla vytížená v divadle a ve filmu, občas si odskočila i do seriálu. Vidět jste ji mohli například v seriálech Náhrdelník (1992), Cirkus Humberto (1998) nebo Gympl s (r)učením omezeným (2012).

 

Zdroj:

  • autorský článek