Helen Mirren se povedlo bezchybně vcítit do postavy Alžběty II. ve filmu Královna

Helen Mirren se povedlo bezchybně vcítit do postavy Alžběty II. ve filmu Královna
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nepotřebovala ani líčení. Když si Mirren nasadila paruku, v maskérně zavládl údiv, jak moc se své postavě podobá. A tím to nekončilo. Ve filmu zahrála Alžbětu II. tak dobře, že dostala pozvání do Buckinghamského paláce.

Královna je životopisné drama z roku 2006 a zobrazuje nejhorší týden v britské poválečné historii, kdy celá Británie truchlila nad ztrátou princezny Diany.

Film se zabývá tím, jak se musela během týdne královna vyrovnat s novým přístupem ke svému lidu a porušit zažité zvyklosti. Britská veřejnost totiž zásadně nesouhlasila s tím, že je smrt princezny z Walesu pouze soukromou záležitostí královské rodiny. Lid se bouřil za tichý postoj, který rodina zaujala.

Čerstvý vítr do zkostnatělé monarchie přinesl právě zvolený nový premiér Tony Blair (Michael Sheen) a i princ Charles byl přesvědčený o tom, že se postoj královské rodiny musí změnit. Jenže královna žila podle staletí osvědčeného protokolu a to, co se od ní očekávalo, byla pro ni novinka. To u staré dámy nebylo jednoduché.

Vše bylo komplikované přísným královským protokolem a i přístupem médií, která byla ze štvanice na princeznu dlouhodobě viněna.

Film se objevil v mnoha žebříčcích deseti nejoblíbenějších filmů roku 2006 a získal řadu ocenění. Helen Mirren si odnesla Oscara, Zlatý glóbus a řadu dalších cen. Překvapivý byl i zisk, který nikdo neočekával. S náklady 15 milionů dolarů film v kinech vydělal přes 120 milionů.

Pro královnu to byla velice složitá doba. Rodinu odvezla na venkov do Balmoralu především kvůli synům Diany, aby je odstřihla od televizních senzací a tisku. Jenže národ chtěl truchlit za „People's Princess“ spolu s rodinou. Vadil jim sveřepý postoj Alžběty a ona naopak nazývala reakce lidí, kteří obložili Buckinghamský palác květinami, za hysterii.

Když zjistila, že každý čtvrtý Brit si přeje její abdikaci, musela konak. Nemohla dovolit, aby Diana i po smrti monarchii škodila. I přes osobní výhrady dovolila veřejný pohřeb a promluvila k lidu.

Helen Mirren si během natáčení vysloužila takový respekt, že před ní lidé ze štábu podvědomě stáli v pozoru.

Film je k vidění na HBO Max.

Zdroj článku: