Nezapomenutelné příběhy lásky v duhových barvách

Nezapomenutelné příběhy lásky v duhových barvách
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Problematikou LGBT se filmová tvorba zabývá už od devadesátých let, ale teprve v posledních letech se jí dostalo větší pozornosti. Nicméně se už před lety objevilo několik filmů, které upoutaly diváky nejen tématem, ale především milostným příběhem a skvělým hereckým obsazením.

Zkrocená hora

Brokeback Mountain

  • USA / Kanada, 2005

Film se představil na 62. ročníku filmového festivalu v Benátkách, kde si získal obdiv poroty a srdce diváků. Určitě představoval zlom v prezentaci gay milostných příběhů na filmovém plátně.

Heath Ledger a Jake Gyllenhaal, zdroj: Everett Collection / Shutterstock

Milostný příběh o kovbojích Ennisi Del Marovi a Jacku Twistovi v podání dvou rychle vycházejících hvězd jako Heath Ledger a Jake Gyllenhaal dokázal zaujmout a nadchnout davy diváků, které dalece přesáhly homosexuální komunitu.

Podle povídky spisovatelky Annie Proulxové vznikla kronika milostného příběhu dvou homosexuálních chlapců v průběhu dvou desetiletí, od roku 1963 do roku 1983.

Carol

  • Velká Británie / USA, 2015

Od amerického západu Brokeback Mountain až po východní pobřeží 50. let, kde byla homosexualita vždy považována za tabu, diváci prožijí dlouhý flashback, který je vrátí v čase k prvnímu, magickému setkání Therese Belivet (Rooney Mara) a Carol Aird (Cate Blanchett).

Therese je mladá prodavačka z obchodního domu, Carol je dámou z vyšší třídy z New Jersey s manželstvím, které spěje k zániku. Podle románu Patricie Highsmith, která kvůli tématu vydala knihu pod pseudonymem, vznikl příběh o sladké vášni mezi ženami s naprosto odlišného sociálního a kulturního prostředí.

Banální náhodné setkání dvou žen se brzy mění z nevinného flirtu v spalující milostný poměr. Jenže v padesátých letech bylo pro vdanou ženu a matku nemyslitelné, společensky nepřijatelné a protizákonné, mít poměr se ženou.

Citlivě natočený snímek není upředený z velkých emocí a dějových zvratů, ale z drobných gest a pohledů, kterými Carol a Therese komunikují. Právě náznaky, tušení a tajemno dávají filmu nejen dramatický, ale i erotický náboj.

Romance Carol není jen o zakázané lásce, ale pocity, které ženy prožívají, jsou přesně takové, jaké zažívají miliony zamilovaných lidí.

Zdroj článku:
  • autorský článek