KVÍZ: A ještě jedna věc… Ověřte si, jak dobře znáte seriál Columbo, ikonu detektivek

KVÍZ: A ještě jedna věc… Ověřte si, jak dobře znáte seriál Columbo, ikonu detektivek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Uplynulo už přes půl století od premiéry pilotního dílu seriálu Columbo, jenž se stal legendou mezi detektivními sériemi. Spolu se seriálem mezi legendy vstoupil i představitel hlavní role, Peter Falk, který bude navždy spojován s fenomenálním ztvárněním postavy šibalského detektiva.

Poručík Columbo, tak trochu vlk v rouše beránčím, respektive v neodmyslitelném baloňáku, je jednou z velmi významných postav kinematografie. Jeho neupravený vzhled, rozpačité způsoby i odzbrojující projevy neobratnosti jsou součástí promyšlené strategie vyšetřování. Působí to až groteskně, zejména v kontrastu s vybranými způsoby vyšší společnosti, do které jej mnohokrát děj zápletky zavede. A právě svými sympatickými projevy přirozené lidskosti si získává i nás, diváky.

Koncept děje skoro každého z dílů seriálu kopíruje stále stejný scénář – už záhy se totiž dozvíme, kdo je vrah. A nejen to. Jsme svědky uskutečnění detailně promyšleného plánu vraždy, krok za krokem. Ale i když nejste fanouškem takové dějové linie, o svou dávku vzrušující podívané nepřijdete. Ojedinělých zápletek a nápaditosti je v seriálu mnoho, Columbo zcela jistě není fádní. Občas pak i z příběhu samotného vyvstanou otázky k zamyšlení, například zda je vražda tyrana ospravedlnitelná, nebo nikoliv. Děj nás tak nezřídka konfrontuje s našimi vlastními morálními hodnotami.

Seriál Columbo je zejména příjemný zážitek, pro někoho i s nádechem nostalgie. Pokračování se seriál pravděpodobně už nedočká, Peter Falk totiž bohužel v roce 2011 zemřel, a tak s ním odešel i poručík Columbo.

O soukromí samotné hlavní postavy detektiva Columba toho moc nevíme. Nosí pomačkaný baloňák i mimo službu? A jaká je vlastně paní Columbová? To se asi ani nikdy nedozvíme. A možná to je tak dobře. Aura nevyřčeného je totiž mnohem poutavější než pravý opak.

Kvíz: Jak dobře se vyznáte v souvislostech a reáliích legendárního televizního seriálu, jehož je poručík Columbo hlavní hvězdou?

 

Zdroje článku: