Zpátky do minulosti s Ulicí: Příchod Maléřových – jak ho vnímali představitelé Veroniky a Filipa

Zpátky do minulosti s Ulicí: Příchod Maléřových – jak ho vnímali představitelé Veroniky a Filipa
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hanka Holišová vstoupila do Ulice s pocitem zodpovědnosti a snahou dělat věci na maximum. Věděla, že naskakuje do rozjetého vlaku a časově náročného projektu, který se jí ovšem stal druhým domovem. Marek Salvet si zahrál jejího syna a do seriálu se dostal vlastně přes divadelní tábor.

Pro Hanu Holišovou znamená Ulice druhou rodinu

Z celého klanu Maléřových nám v Ulici zbyla už jenom Veronika (Hana Holišová) a i ta se objevuje spíše sporadicky. Její vlastní linka ustoupila do pozadí a ona teď funguje spíše coby občasná podpora svých nejlepších kamarádek, Blanky (Linda Rybová) a Gábiny (Aneta Krejčíková). Tyhle dvě se ocitají v centru dění a rády se Veronice vyplakávají na ramínko a svěřují s nejnovějšími problémy. Jaké to ale bylo, když Veronika s rodinou zavítala do Ulice poprvé?

Veronika tu pro své kamarádky vždycky je.
Veronika tu pro své kamarádky vždycky je. | Zdroj: TV Nova

Maléřovi pocházejí z Loučky, kde nemohli nadále bydlet kvůli nedostatku pracovních příležitostí. Jarda Hejl (Martin Hofmann) naštěstí nabídl kamarádovi Martinovi (Tomáš Dastlík) práci v Praze, konkrétně v dílně na dřevo. Šikovný Martin by zvládl kdeco, ale tohle mu opravdu sedlo. Brzy se za ním do hlavního města přestěhoval i zbytek rodiny, manželka Veronika s dcerou Rozinou (Anna Kadeřávková) a synem Filipem (Marek Salvet).

Nové posily Ulice nastoupily do rozjetého vlaku, což nebylo jednoduché – také proto, že seriál se vysílá denně, takže se v ateliérech musí pracovat o poznání rychleji oproti jiným projektům. Že se na place musí udržovat disciplína a příjemná atmosféra, aby se tempo zvládlo, si uvědomovala i herečka Hanka Holišová. Ulice se jí rychle stala druhým domovem.

Jsem vděčná za to, že moje seriálová rodina a lidi, se kterými se na place potkávám, jsou fajn a že si rozumíme.

Seriál pomohl Marku Salvetovi se zviditelnit

Rozina přijala stěhování do Prahy vcelku klidně, na rozdíl od mladšího Filipa. Veronika s Martinem se snažili, aby jejich děti měly vše, co potřebují, ale nedostatek peněz se v předraženém prostředí rychle projevil. Rozina si navíc v nové škole prošla drsnou šikanou ze strany spolužačky a Filip zase přičichl k alkoholu a začal se prát. Jeho představitel se do seriálu dostal prý skoro omylem.

Verča pracuje u Gábiny v salonu jako švadlena.
Verča pracuje u Gábiny v salonu jako švadlena. | Zdroj: TV Nova

„V roce 2011 mě rodiče přihlásili na takový příměstský divadelní tábor,“ vyprávěl Marek Salvet. „Za pět dnů jsme si museli nazkoušet vlastní hru. Dostali jsme scénáře, rozdělili si role, připravili rekvizity. Pořadatel pak za mnou přišel, že potřebuje dva kluky do Divadla Na Fidlovačce do hry Šumař na střeše, kterou režíroval pan Juraj Deák, ten shodou okolností režíruje i Ulici.“ (My z Ulice, str. 85)

A také mladíkovi nabídl možnost zúčastnit se právě castingu do Ulice. Za dva měsíce přišla zpráva, že Marek roli dostal. Seriál mu poskytl mnoho zkušeností a dalších příležitostí.

Maléřovi si toho zažili hodně

Za dobu působení v seriálu zažili jednotliví členové rodiny nejrůznější dobrodružství, někdy příjemná, jindy bolestná. Z Roziny se stala modelka, která odletěla fotit do Ameriky. Tam poznala svého budoucího manžela Victora.

Martin si našel milenku (Malvína Pachlová), ale jejich vztah se nakonec rozpadl a Martin zůstal sám, zatímco Veronika našla štěstí s Patrikem (Jiří Hána). S tím žije dosud, ačkoli už ho v seriálu nevídáme.

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • Autorský text