Jiří Hána ve Zlaté labuti hraje gestapáka tak dobře, že z něj jde strach

Jiří Hána ve Zlaté labuti hraje gestapáka tak dobře, že z něj jde strach
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jiří Hána je hercem, který nestojí o přehnanou publicitu. Přestože ho vídáme ve Specialistech už dlouhou dobu, vlastně o něm moc nevíme. Svůj soukromý život si chrání a nemá potřebu se zviditelňovat na stránkách bulvárních magazínů. Nemá žádný průšvih, nikde se neopíjí a svou rodinu ctí.

Možná se úmyslně snaží být nudným, ale to určitě není. Oblibu si získal už v seriálu Ulice, kde hrál dokonalého gentlemana, který dokáže přijmout i prohru v souboji o ženu. Ve Specialistech patří mezi hvězdy oddělení, které vede major Strouhal. Přestože se mu dva spolupracovníci nedávno vyměnili, vypadá to, že jako major Kovář má svou pozici jistou.

Ani v roli kriminalisty však není žádným drsňákem a k lidem se chová velmi slušně. Tato pověst příjemného člověka mu není cizí ani v soukromém životě. Vytvořil si obraz pracovitého, inteligentního člověka, který mluví vždy spisovně a v jeho chování se jen těžko hledají chybičky. Kolegové v divadle o něm tvrdí, že má inteligentní humor.

Jiří Hána je příkladem toho, že dobrý herec se prosadí i bez účasti na společenských událostech a jeho image vytváří dobře odvedená práce před kamerou a v divadle.

Herec se v rozhovoru pro Blesk přiznal, že chtěl jít původně na medicínu a učil se kvůli tomu latinsky. Jenže na gymnáziu začal chodit do dramatického kroužku, a tak bylo po medicíně. Když potřebovali v divadle v Ústí nad Labem kluky do souboje v představení Tři mušketýři, tak si vyzkoušel pomyslná prkna, která znamenají svět. Talent se schovat nedá a do maturity hrál už šesti představeních. Dokonce se doslechl, že Boris Rösner ho v jednom představení viděl a prohlásil, že by ho klidně na DAMU vzal. To netušil, že za nějaký čas se opravdu se známým hercem u přijímacích zkoušek potká.

Nakonec se i rodiče smířili s tím, že místo lékaře budou mít doma herce. Už během gymnázia chodili na jeho představení, tak to pro ně zase tak velké překvapení nebylo.

Jiří Hána
Jiří Hána | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Jiří Hána přiznal, že mu přízeň fanynek dělá dobře a rád si polechtá ego společným focením nebo schůzkou. Bere to jako součást práce, ale rozhodně do toho nemíchá svůj soukromý život.

Dokonce přiznal, že byl vždy lovcem, ale je to tak dávno, že už si to ani nepamatuje.  

Role gestapáka Hesse je tak trochu překvapením, protože docela dobře by mohl hrát vrchního v kavárně nebo prodavače. Jako Hess je však překvapivě dokonalý a do své role dokázal nahromadit tolik negativních emocí, že jen se objeví, už z něj má člověk husí kůži. Přestože zatím nejde o příliš velkou roli, rozhodně dokáže zaujmout a bude zajímavé sledovat, jak se bude jeho postava vyvíjet.

Zvláště teď, když se otevřela zápletka se Záhořem a jeho spoluprací s gestapem, se zřejmě s vážnými muži v dlouhých kabátech a kloboucích budeme vídat častěji.

(Gestapo, Geheime Staatspolizei, byla tajná státní policie nacistického Německa, která působila i na okupovaných územích. Jejím posláním bylo vyhledávat, zajišťovat a případně i likvidovat osoby a skupiny, které by mohly ohrožovat fungování nacistického státu. Gestapo zaniklo 8. května 1945. Po válce bylo prohlášeno za zločineckou organizaci.)

Zdroje článku:
  • Blesk,
  • autorský článek