Zločin v Polné: I televizní film dokáže nadchnout diváky

Zločin v Polné: I televizní film dokáže nadchnout diváky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Viktor Polesný má za sebou celou řadu dobrých i méně dobrých projektů, ale tentokrát se předvedl v tom nejlepším světle. Kromě uznávaných herců si pochvalu diváků vysloužil i Karel Heřmánek ml., který ztvárnil roli Leopolda Hilsnera.

Dvoudílný televizní film Zločin v Polné se vrací k vraždě Anežky Hrůzové z roku 1899 a událostem, které rozpoutaly vlnu antisemitismu. V nelehké pozici se ocitl i T. G. Masaryk, kterého si zahrál Karel Roden. Ten si nechal kvůli roli narůst vousy tak, aby mohly být upraveny podle vousů Masaryka. Dostal také cvikr, ten správný účes a dobové oblečení. Aby byly vousy co nejautentičtější, před každým natáčením se zastřihovaly a napalovaly železem tak, jak se to v minulosti opravdu dělalo. A Roden byl samozřejmě, jako vždy, bezchybný.

Zajímavou figurku vytvořil Josef Carda, který si zahrál novináře Hušku, který byl jedním ze žhavých podporovatelů protižidovských aktivit.

Film mapuje celou kauzu, a to od vraždy Hrůzové až po propuštění Hilsnera (Karel Heřmánek ml.) v roce 1918. Nejde však o dokument. Vážné téma je zpracováno tak, aby bylo divácky atraktivní, což se rozhodně povedlo. V roli obhájce se divákům představil Jaroslav Plesl, který v současné době hraje nevděčnou roli Grubera v seriálu Zlatá labuť. Předsedou soudního senátu se stal Petr Štěpánek a soudním lékařem Stanislav Zindulka.

Židovský mladík Leopold Hilsner byl odsouzen, ale stal se obětí justičního omylu. Vražda se hodila nepřátelům Židů, kteří tak měli důvod vyjádřit veřejně své „pohoršení“. Byl to právě Masaryk, který musel zasáhnout a vlnu nenávisti zastavit. Dodnes nebyl Hilsner rehabilitován, přestože se v této věci angažoval i italský právník Morini. Rozsudek padl ve Vídni, a právě tam by musel být znovu případ otevřen a přezkoumán.

Roden jako Masaryk
Roden jako Masaryk | Zdroj: Yan Renelt / © Česká televize

Televizní film Zločin v Polné dokázal zpracovat překvapivě dobře autentickou atmosféru příběhu. Vše do sebe krásně zapadá a vše působí přirozeně –⁠ kostýmy, dialogy i interiéry, kde se natáčelo. Režisér vsadil na silné emoce, a tak si divák minutu po minutě prožívá velkou nespravedlnost spolu s nevinným Hilsnerem, který se stal jen náhodnou obětí nálady ve společnosti i špatně fungujícího soudnictví. Zajímavý a kvalitně zpracovaný první díl je výborným lákadlem pro finálé na konci druhé epizody.

Přestože jde o starý příběh, nelze přehlédnout to, jak jasně zobrazuje lehkost, s níž lze manipulovat s davem a vyvolávat ve společnosti nenávist a nesnášenlivost, což není problémem pouze přelomu 19. a 20. století.

Film měl předpremiéru 22. ledna 2016 v kině v Polné, lístky byly zadarmo a byly rozebrány během 58 minut. V Polné se však nenatáčelo. Filmaři si zvolili město Plzeň a vesnici Pyšely a Hýskov u Berouna. Soudní proces se natáčel v pražském Klementinu na Mariánském náměstí.

Zdroje článku: