Dočká se Sociální síť svého pokračování? Sorkin má náměť a čeká na souhlas režie

Dočká se Sociální síť svého pokračování? Sorkin má náměť a čeká na souhlas režie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nyní je tomu přesně 10 let, co měl film Sociální síť režiséra Davida Finchera premiéru. Skvěle zpracovaný snímek vypráví o vzniku průlomové sociální sítě Facebook. Autor jeho scénáře je plně otevřen vzniku nového dílu.

Sociální síť si vysloužila hned tři ocenění Oscar a dalších pět nominací. Dokonce sám Tarantino se o něm vyjádřil jako o nejlepším filmu dekády. Jesse Eisenberg, který si v prvním díle zahrál Marka Zuckerberga, je otevřen pokračování příběhu. Je totiž o čem vyprávět. Scénárista Sorkin již hovoří konkrétněji, jako předlohu by užil knihu Zucked od Rogera McNameeho z roku 2019. Autor byl jedním z prvních investorů společnosti Facebook, je tak přímým svědkem celé kauzy Cambridge Analytica a údajného ovlivnění amerických prezidentských voleb v roce 2016. Ta s sebou nesla obrovský pád miliardové společnosti, zároveň také impuls, který upozornil na nebezpečí manipulace lidmi skrze sociální sítě. Zásadní propad akcií, ztráta milionů uživatelů Facebooku a výpovědi před senátem Spojených států.

Existuje snad lepší námět pro hollywoodské drama? Za zfilmování by stála také samotná kauza Cambridge Analytica, která data uživatelů sítí používala k cílení kampaně Donalda Trumpa a možná právě tak mu zajistila prezidentské křeslo. 

Podle Sorkinových slov to vypadá, že jediné, co brzdí začátek práce na filmu, je souhlas režie. Scénárista se vyjádřil jasně – dokud Fincher nepotvrdí, že film bude natáčet on, práce na scénáři nezapočne. Očividně je přesvědčen, že druhý díl dostojí kvality nejlépe v rukou Finchera. Zajímavostí je, že během natáčení původního filmu vztah s režisérem častokrát skřípal. Vyvrcholilo to při konci natáčení, když Fincher oznámil svůj odchod. Režie posledního záběru tak stála na Sorkinovi. Otázka vzniku pokračování Sociální sítě tak nyní stojí na vzájemné domluvě těchto dvou.