Fair play: Kdo na doping ve sportu doplatil a podle čeho byla vybrána hlavní hrdinka Anna

Fair play: Kdo na doping ve sportu doplatil a podle čeho byla vybrána hlavní hrdinka Anna
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V době komunistické diktatury v Československu usiluje osmnáctiletá sprinterka Anna o postup na olympijské hry. Její matka spolu s trenérem dohlíží na její tvrdý sportovní dril, který naruší láska k Tomášovi. Když se u Anny objeví nečekané zdravotní komplikace, zjišťuje, že jí byly tajně podávány anabolické steroidy.

Anna je odmítá, chce se na olympiádu dostat pouze díky jejímu skutečnému výkonu, ovšem její matka jí je podává s vysvětlením, že jde o neškodné vitamíny. Co stojí za matčinou zradou a podaří se Anně dostat na olympijské hry?

Doping byl mezi sportovci v minulém století docela běžnou záležitostí

V 80. letech minulého století sportovci k dopingu využívali látky zvané Stanozolol, který je známý pod názvem Stromba (mezi další známé patří Dianabol nebo Agovirin). Právě na něm ztroskotala kariéra kanadského sprintéra Bena Johnsona, který v roce 1988 zaběhl svůj velký první rekord, uběhl sto metrů v čase 9,79 sekundy. Jenže krátce na to se zjistilo, že Johnson je pod vlivem anabolik, tudíž mu rekord i zlato odebrali. Sám sprintér byl výsledkem dopingové komise šokován, později se přišlo na to, že mu látky tajně podával jeho trenér.

Konkurs probíhal netradičně

Zájemkyní o hlavní roli bylo spousta, ovšem výběr byl tak trochu netradiční. Hlavním kritériem byly fyzické předpoklady, ty herecké nebyly až tak důležité. Ve výběru měl hlavní slovo atletický trenér, který si pro roli mladičké Anny vybral herečku Juditu Bárdos.

Herečky čekal před natáčením tvrdý trénink

Hlavní hrdinka v podání Judity Bárdos spolu s Evou Josefíkovou musela podstoupit půl roční atletický trénink, aby jejich sportovní podání byla skutečně důvěryhodná. Judita Bárdos chodila se svým trenérem dvakrát týdně běhat a jednou týdně posilovala ve fitness centru.