Dívka na koštěti: Jak se natáčela známá scéna s natahující se rukou a let na koštěti

Dívka na koštěti: Jak se natáčela známá scéna s natahující se rukou a let na koštěti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mladá čarodějnice Saxana dostala 300 let po škole. Jenomže odjakživa je pěkné kvítko, což předvede i svému školnímu řediteli, když ukradne Lexikon kouzel a zmizí do světa lidí. Ředitel za ní vyšle školníka, který ji má přivést zpět.

Ovšem Saxana potkává sympaťáka Honzu, do kterého se zamiluje – a je rozhodnuta, že už se do školy čar a kouzel nikdy nevrátí.

Co bylo důvodem, že Petra Černocká získala roli?

O roli čarodějnice Saxany byl velký zájem a doslova boj. Petru Černockou si režisér Václav Vorlíček vybral na základě hry, ve které Petra účinkovala v divadle Semafor společně s Věrou Křesadlovou. Díky této roli se tak Petra Černocká stala v roce 1972 nejpopulárnější herečkou.

Čtěte také: Petra Černocká oblékla po 49 letech opět kostým Saxany. Představitelka dlouhoruké čarodějnice má snad elixír mládí

Jak dopadli Rousek, Adámek a Bujnoch?

Slavnou filmovou trojici lotrů ztvárnili Jan Kraus jako Miki Rousek, Vlastimil Zavřel jako Adámek a Michal Hejný jako Bujnoch. První dva zmiňovaní se dál věnují kariéře v televizi, ovšem osud Michalu Hejnému moc nepřál. Jeho spolužák z konzervatoře, Vlastimil Zavřel, o něm kdysi řekl, že už tehdy byl velmi problémový. Ze školy odešel do Hollywoodu, kde se jako homosexuál nakazil nemocí AIDS. Bohužel zemřel.

Čtěte také: Pětice nejvýdělečnějších českých filmů: Českým kinům vládnou ženy

A jak se natáčela slavná scéna s natahující se rukou?

Za scénou stojí velmi primitivní trik, kdy na zemi ležel baleťák, který svou ruku ladným pohybem natahoval před sebe po zemi. Petra Černocká se snažila pak napodobovat stejné pohyby, jako to dělal on s rukou.

Čtěte také: Filmové chyby: Co se ve filmu Vrchní, prchni! úplně nedomyslelo

I takto se dělají filmové triky

Scénu, kdy na koštěti odlétají Saxana spolu s Honzou vznikla tak, že tvůrci filmu na násadu koštěte připevnili sedátka a na její konce ocelová lanka. Když oba herci usedli, jeřáb je zvedl do vzduchu.