Rozloučili se s legendární žlutou rodinkou: Které dabéry už v Simpsonových neuslyšíme a kdo je nahradil

Rozloučili se s legendární žlutou rodinkou: Které dabéry už v Simpsonových neuslyšíme a kdo je nahradil
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Legendární žlutá rodinka ze Springfieldu sice nestárne, jejich dabérům však čas měří nemilosrdně. S kým už se v české verzi Simpsonových museli fanoušci rozloučit?

Vlastimil Bedrna

V Česku byl hlas Homera Simpsona nejprve spjat s Vlastimilem Bedrnou. Kvůli zdravotním problémům však musel herec této práce zanechat a po prodělané mozkové mrtvici se nakonec stáhl definitivně do ústraní. Již se kvůli svému zdraví nevrátil ani do divadla. Většinu svého profesního života byl Bedrna věrný souboru divadla Rokoko. V seriálu jej nahradil od 13. série Vlastimil Zavřel. Vlastimil Bedrna zemřel 6. března 2018.

Helena Štáchová

V roce 1967 převzala loutku Máničky, právě pro ni byla v divadle vytvořena i další postava v podobě paní Kateřiny. Legendární loutkoherečku oplakali nejen příznivci Spejbla a Hurvínka, ale i seriáloví fanoušci. V seriálu Simpsonovi působila Helena Štáchová od počátku a vydržela v něm až do 27. řady. V roce 2017, konkrétně v noci z úterý na středu 22.-23. března, však zemřela na rakovinu. V roli Lisy Simpsonové ji nahradila herečka Ivana Korolová.

Bedřich Šetena

Pro Bedřicha Šetenu byl dabing doménou. Premiéru v tomto oboru si odbyl ve snímku Cesta do pravěku. Svoje zkušenosti uplatnil v několika animovaných filmech a seriálech, například ve snímku Auta či v seriálu Spongebob v kalhotách. Role záporáka Montgomeryho „Montyho“ Burnse patřila bezesporu k jeho nejvýraznějším. Herec a dabér zemřel náhle 3. dubna 2015. Tvůrce tak zastihlo jeho úmrtí před přípravou 26. série. V dalších dílech namluvil postavu pana Burnse Jan Vlasák.

Vladimír Fišer

Řadu let působil jako hlasatel Československého rozhlasu. Výrazně se však zapsal i do srdcí seriálových fanoušků, právě jeho zásluhou se totiž „naučil“ česky springfieldský hlasatel Kent Brockman. Což ostatně nebyla náhoda, Fišer byl posluchačům znám především jako hlasatel, dostával tak i odpovídající role. Zemřel 11. prosince 2015. Od 27. série pomyslnou štafetu převzal Jaromír Meduna.