Skrytá čísla: Snímek je natočen podle skutečných událostí. Kdo může za vyslání Johna Glenna na oběžnou dráhu

Skrytá čísla: Snímek je natočen podle skutečných událostí. Kdo může za vyslání Johna Glenna na oběžnou dráhu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh vypráví o profesionálních matematičkách Dorothy, Katherine a Mary, které pracují v NASA v šedesátých letech. Všechny tři jsou „mozky“ úřadu, ovšem všechny tři se musí potýkat s rasismem, který zažívají na denním pořádku. A právě díky jejich výpočtům mohla Amerika vyslat astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Díky nim Amerika stoupla ve světovém žebříčku při dobývání vesmíru.

Herecké obsazení

Hlavní role si zahrály herečky Taraji P. Henson, Janelle Monáe a Octavia Spencer. Do hlavních rolí byly také zvažovány Viola Davis a slavná moderátorka Oprah Winfrey. Ve filmu se dále objevuje Kevin Costner coby Al Harrison a Jim Parsons v roli Paula Stafforda.

Film vychází ze skutečné události

Režisér Theodore Melfi před samotným natáčením společně s herečkou Taraji P. Henson, která ztvárnila Katherine Johnson, navštívili skutečnou 98letou Katherine Johnson u ní doma ve Virginii. Ta nechápala, proč se točí film zrovna o ní, když dělala jen svou práci.

Rasismus nezažívaly černé ženy jen ve filmu, ale také ve skutečné tehdejší době

Stejně jako ve filmu, i ve skutečnosti byli černí matematici odstříhnutí od těch bílých. V NASA existovala oddělená segregovaná zařízení, jako je jednotka West Computing Unit, kde se černí lidé mohli najíst a umýt.

Dorothy Vaughan se dostala do čela vedení

Dorothy Vaughan se stala v roce 1949 první černošskou nadřízenou v Národním poradním výboru pro letectví (NACA), oddělení segregovaných zařízení bylo zrušeno v roce 1958.

Scénáristé využili své znalosti při tvorbě scénáře

Jedna ze scénáristek, Allison Schroeder, měla při psaní scénáře tu výhodu, že o NASA toho poměrně dost věděla. Jako malá totiž vyrůstala u Mysu Canaveral a její prarodiče pracovali v NASA tehdy, když se film natáčel. Ona sama v pubertě u NASA internovala.

Tento životopisný snímek vysílá televize Prima MAX, a to 2.12. ve 20.00 hodin.