30 případů majora Zemana: Píše se rok 1951, Zeman se stává otcem, ale radost mu kazí složitý případ

30 případů majora Zemana: Píše se rok 1951, Zeman se stává otcem, ale radost mu kazí složitý případ
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V příběhu nazvaném Strach se objevuje kromě již známých postav také trojlístek darebáků, kteří se rozhodli uprchnout za hranice za každou cenu a neváhají vraždit. Ríša (Oldřich Vízner), Eda (Jan Tříska) a Jula (Josef Vinklář) přepadnou sanitku, která jen chvíli předtím odvezla Lídu do porodnice.

Zemanova manželka začala rodit. Honza to prožívá asi z celé domácnosti nejvíce, a tak ho matka a manželka uklidňují. Sanitka odváží budoucí maminku do porodnice a Honza dostává na povzbuzení od jednoho ze saniťáků malou hračku.

Hned po odvozu rodičky sanitka odjíždí do Hloubětína k nahlášené fraktuře nohy. Na udaném místě je mladík Ríša, který tvrdí, že kamaráda srazilo auto. Jenže muž zranění jen předstírá a namíří na saniťáky zbraň. Z úkrytu vystupuje i třetí kumpán, který povedené partě šéfuje.

Za okamžik už darebáci odjíždí s kradenou sanitkou a v bílých pláštích. Vezou i dva saniťáky, které nakonec přivazují v lese. Jednoho z unesených mužů Jula umlátí samopalem.

Tím řádění trojice nekončí. Potřebují zbraně, aby si pojistili přechod přes hranice. Na policejní stanici se opět dostávají lstí, když předstírají falešnou havárii a přepadají policistu na motorce. Přepadený policista, kterého svázali a vzali na stanici, se brání a Jula na něj chladnokrevně vytahuje nůž.

Honza Zeman sedí doma jako na trní a čeká na telefon z porodnice. Ještě řadu let muži nebudou asistovat u porodů svých žen a v té době dokonce nebylo ani možné, aby někde v areálu čekali na narození potomka. Muži tak většinou čekali na telefonát doma, pokud patřili k vyvoleným, kteří telefon měli. Jinak museli chodit sami opakovaně telefonovat od sousedů, z pošty nebo z telefonní budky.

Když v bytě zazvoní telefon, Zeman čeká úplně jinou zprávu, než slyší. Ale je to profesionál, a tak odjíždí k případu přepadené sanitky. Hlídka mezitím už objevila omámeného a mrtvého saniťáka v lese. Zeman v mužích poznává dvojici, která ho doprovázela s Lídou do porodnice.

Honza je ještě více rozhodnutý k dopadení zločinců. Druhý den se najde opuštěná sanitka. Trojice mužů čeká na hausbótu, ale Ríša a Eda mají z Julka strach a nechápou, proč musel zabít dva lidi. Přijde jim to zbytečné a nebezpečné, protože vraždy jen zvýšily snahu policie je dopadnout. Jula si však umí sjednat pořádek a ubezpečuje muže, že co nevidět už budou za hranicemi.

Lahev chloroformu, který používali násilníci k omámení jednoho saniťáka a policisty, pochází ze zdravotního střediska, kde pracuje Jiřina (Daniela Kolářová), přítelkyně Edy. Jde ho varovat na hausbót. Policista Stejskal (Ladislav Mrkvička) ženu sleduje a zatýká. Eda jde za Ríšou a domlouvají plán, jak se zbavit Julka, sebrat mu zbraně a prchnout bez něj. Jula však není snadný cíl, a tak na hausbótu dojde ke rvačce a přestřelce. Jula je zastřelený.

To už na místo dorazil Zeman se skupinou policistů a dva zločince zatýká.

Po zdařené akci ho čeká konečně radostná zpráva z porodnice. Na světě je malá Liduška Zemanová.

Pod čarou

Nejvíce debat u této epizody se točilo kolem námětu. Pravidelně někdo nadhodil, že se příběh nechal inspirovat akcí bratří Mašínů, kteří se rozhodli přes hranice prostřílet. Oponenti však uvádí, že je to mylný názor a příběh nemá žádné společné rysy.

Skupina bratří Mašínů byla ozbrojená skupina mužů, kteří se nestyděli vystupovat proti režimu. Jejich činnost je datovaná do let 1951 až 1953. Skupinu tvořili Ctirad a Josef Mašínovi, Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda. V roce 1953 se rozhodli přejít z NDR do Západního Berlína. Švéda a Janata byli dopadeni a následně v naší zemi popraveni.

Odchodu za hranice předcházelo několik akcí, jako přepadení služeben SNB nebo vozu, který převážel výplaty do továrny.

Tento článek není debatou o tom, co dělala skupina bratří Mašínů a některé podobné rysy s námětem epizody mohou být pouze náhodné.

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • ČSFD,
  • cs.wikipedia,
  • autorský text