Prezident ve svém vánočním poselství vyzval občany, aby se nechali očkovat, nevynechal ale kritiku na opozici a média

Prezident ve svém vánočním poselství vyzval občany, aby se nechali očkovat, nevynechal ale kritiku na opozici a média
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Již poosmé nám přednesl prezident Miloš Zeman své vánoční poselství národu. Stejně jako při svém říjnovém projevu vyzval především k zodpovědnosti, ani letos si však neodpustil kritiku.

Na Štěpána vysílalo hned několik českých televizních stanic vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana. Již osmý rok po sobě je toto poselství vysíláno na druhý svátek Vánoční, přestože jeho předchůdci Václav Havel a Václav Klaus promlouvali k národu vždy na Nový rok. 

Jedná se o třetí projev prezidenta v tomto roce. Již k národu promlouval o Velikonocích a na konci října v rámci Dne české státnosti, to zapříčinily události roku 2020, celý svět totiž zmítala, a stále zmítá pandemie nemoci covid-19. Stejně jako tehdy, i nyní jsme sledovali přenos ze zámku v Lánech.

Výzva k zodpovědnosti a k očkování

Pandemie koronaviru byla hlavním tématem prezidentova projevu. Miloš Zeman vyzval všechny občany České republiky k maximální zodpovědnosti, k důvěře vládě a k dodržování veškerých vydaných opatření. V tomto ohledu zůstal prezident optimistou, kdy vývoj vakcíny proti nemoci covid-19 vidí jako jasné světlo na konci tunelu. Dodal také, jak je důležité hledat informace na ověřených zdrojích a vyvarovat se tak různým dezinformačním zprávám o škodlivosti očkování, nošení roušek a podobně.

Poté také poděkoval všem, kteří tato opatření dodržují, ale hlavně dobrovolníkům, jejíchž práce není podle prezidenta dostatečně oceněna.

Opozice a média selhala

Prezident Zeman rovněž poukázal na to, že bychom se měli vyvarovat opakování chyb, kterých jsme se dopustili již dříve. Poděkoval vládě za řešení koronavirové situace, naopak ostře zkritizoval opoziční strany, které podle něj mohou ve velké míře za předčasné rozvolnění opatření, a které rovněž nedokázaly vládě s řešením pandemie pomoci.

Jak už bývá tradicí, kromě opozice se prezident opřel také do některých českých médií, které podle něj místo seriózní novinařiny šíří nenávist a fake news, jmenoval přitom média spadající pod Zdeňka Bakalu.

Někteří opoziční poslanci prezidentovými slovy vůbec překvapení nebyli, naopak vnímají kritiku prezidenta jako důkaz jejich dobré práce, jak například řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. To samé platí i pro některé zmíněné novináře, například šéfredaktor týdeníku Respekt, Erik Tabery, označil kritiku prezidenta jako výsledek dobré práce jeho redakce.

Nestabilní ekonomika

Zeman poukázal na to, že ekonomické problémy se týkají pouze sektoru služeb a poděkoval vládě za odvahu zadlužit se a pomoci tak podnikatelům, kteří kvůli pandemii nemohli vykonávat svou činnost. Rovněž by ale uvítal jiné řešení těchto problémů, například ve formě dlouhodobých státem krytých úvěrů.

Závěrem prezident republiky během přípitku vznesl přání, aby se situace v naší zemi zlepšila, čemuž můžeme pomoci právě my, občané ČR a opět vyzval k tomu, abychom se nebáli vakcíny proti koronaviru.