5 ukrajinských filmů, které zobrazují dopady dlouholeté ruské agrese a pomohou k lepšímu pochopení současné situace

5 ukrajinských filmů, které zobrazují dopady dlouholeté ruské agrese a pomohou k lepšímu pochopení současné situace
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Přestože v posledních dnech situace na Ukrajině vyeskalovala do nepředstavitelných výšin, konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou trvá už několik let. Za tu dobu se řadě šikovných ukrajinských režisérů podařilo zachytit jeho dopad na životy obyvatel i vývoj země, které jsou nyní ještě ničivější.

V poslední době o Rusku a Ukrajině slyšíme doslova ze všech stran, takže je pochopitelné, že si od smutných a tragických zpráv chceme trochu odpočinout a myslet na něco jiného. Pokud vás však zajímá, co ke konfliktu trvajícímu téměř deset let vedlo a co za vší tou nenávistí, kterou ruská vláda v současné době projevuje, stojí, těchto 5 filmů si určitě zaslouží vaši pozornost. Umožní vám nahlédnout také do životů dnešních Ukrajinců a pochopit, jak mohou i přes všechnu tu beznaděj stále statečně bojovat za svou zemi.

Bez viditelných příznaků

Tento dokumentární snímek vypráví příběh ukrajinské ženy, která se jako válečná bojovnice účastnila bojů na Donbasu. Přestože už nebojuje s nepřáteli ohrožujícími její národ, nyní svádí úplně jiný boj. Sama v sobě totiž bojuje s posttraumatickým syndromem. Jako jedna z mála měla přístup ke zdravotnické péči, ale úzkosti a panické ataky připomínající hrozivé zážitky se jí neustále vracejí.

Svou zpověď plnou intimity a detailů s diváky sdílí Oksana Jakubova a režisérkou filmu je Alina Gorlova.

Vlak Kyjev  Válka

Tento dokument z roku 2020 je unikátní jak svým zpracováním, tak pohledem, který nám nabízí. Mladý režisér Korney Gritsyuk se totiž vydává na cestu nočním vlakem z Kyjeva do Kosťantynivky, což je poslední město před okupovanou částí Donbasu. Pro jeho trasu se mu proto přezdívá vlak Kyjev – Válka. Vlak je plný cestujících s naprosto odlišnými příběhy a cíli – od vojáků cestujícími na frontu k obyvatelům okupovaných oblastí navracejících se do svých domovů. Společně s režisérem probírají svůj život, zážitky i postoj k probíhajícímu konfliktu a nabízí nám tak pohled do ukrajinské společnosti.

Cesta domů

Režisér Nariman Aliev měl se svým dramatem Cesta domů premiéru na filmovém festivalu v Cannes v roce 2019. Přestože šlo o jeho režisérský debut, získal si velký divácký obdiv. Film vypráví příběh otce Mustafy a jeho dospělého syna Alima. Mustafův starší syn byl zabit ve válce na východě Ukrajiny a nyní se společně s Alimem vydávají do Kyjeva, aby odvezli jeho ostatky domů na Krym, odkud rodina pochází. Protože Mustafa patří do menšiny krymských muslimských Tatarů, jejich cesta není úplně snadná a provází je mnoho překážek.

Atlantida

Režisér Valentyn Vasjanovyč s tímto filmem vyhrál cenu za Nejlepší film na benátském filmovém festivalu v roce 2018. Příběh se odehrává v dystopické Ukrajině roku 2025, kdy Ukrajina válku úspěšně ukončila. Všechno se tím ale nevyřešilo, vojáci trpí posttraumatickým syndromem a málokomu se daří najít rovnováhu v ohromném smutku a chaosu. Ukrajina je v troskách a stává se místem, které je naprosto nevhodné pro lidský život. Film zachycuje problémy masových hrobů, ekologických katastrof a traumat, kterých se nedá nikdy zbavit. A taková temná budoucnost by nás skutečně mohla čekat.

Země je modrá jako pomeranč

Dokument vypráví příběh ukrajinské matky samoživitelky a jejích čtyř dětí, se kterými prožila válku na Donbasu. Rodina svůj dům neopustila ani, když se ocitl přímo uprostřed válečné zóny. 

Režisérka Iryna Cilyk se snímkem snažila zachytit dopady, jaké může válka mít na děti a ženy, kterým často nezbývá než se modlit, že všechno zase bude v pořádku. Dokument je natáčen v době, kdy nejstarší dcera točí svůj vlastní film o tom, co během války prožili. Kamera jí pomáhá odpoutat se od tíživé minulosti a budovat si svou vysněnou kariéru kameramanky.

Pro zajímavost je dobré si také pustit komediální seriál Sluga naroda, ve které hraje hlavní roli současný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho seriálový osud učitele, který se vyjádří ke zkaženosti vlády, stane se z něj internetová senzace a udělají z něj prezidenta, se totiž neskutečně podobá jeho skutečnému životnímu příběhu. Takže jako menší odlehčení to rozhodně stojí za to.

 

Zdroje: