Dokument Rekonstrukce okupace nám ukáže zcela jiný pohled na svět

Dokument Rekonstrukce okupace nám ukáže zcela jiný pohled na svět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Velice výstižně, a to 21. srpna, vyšel snímek Jana Šikla – Rekonstrukce okupace – na filmovém festivalu v Karlových Varech. Jde o dokumentární snímek, kdy režisér sbírá mnoho let soukromé informace, dokumenty, fotografie, paměti a filmové archivy.

Vzniklo tak 3,5 hodiny sesbíraného odborně natočeného materiálu o vpádu vojsk Varšavské smlouvy na naše území, a tím začínající okupaci v roce 1968.

Minulost stále trvá

Rekonstrukce okupace je celovečerní dokumentární film, jenž nese jakýsi podtitul s názvem Minulost stále trvá. Jde o sbírku archivních odborně natočených záběrů z období 21. srpna 1968. Režisér Jan Šikl tyto záběry hledal velmi dlouhou dobu, až konečně našel.

Mnoho scén nikdy nespatřilo světlo světa, a tak se pan Šikl rozhodl natočit dokument vypovídající o tom, jak to doopravdy vypadalo v době okupace, právě díky těmto snímkům. Tím, že řada záběrů nebyla nikdy publikována, režisér Šikl se vydává hledat místa tehdejšího Československa a tváře zachycené v původním snímku.

 

Plánuje s těmito lidmi vést autentické rozhovory o tom, na co si vzpomínají a přesvědčit je, aby nenechali minulost padnout v zapomnění.

Svůj nalezený materiál obohacuje právě výpověďmi a svými novými záběry – a vzniká tak profesionálně natočený celovečerní a velmi autentický dokumentární film.

Před vydáním filmu

Ještě před natáčením tohoto filmu spustila Česká televize unikátní kampaň k filmu, kde oslovovala lidi zachycené na záběrech, zda poznávají sami sebe, své blízké, místa, kde bylo natáčeno, či cokoliv jiného z původního materiálu. Také byl spuštěn web Rekonstrukceokupace.cz. Ve filmu je zachyceno pátrání režiséra Šikla po lidech, kteří se mu přihlásili, a sledování jejich životních příběhů.

Zdroje: