Perla na Netflixu pro „fajnšmekry“ vojenské historie. Desetidílný barevný dokument Velké Británie

Perla na Netflixu pro „fajnšmekry“ vojenské historie. Desetidílný barevný dokument Velké Británie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jen málokterý seriál zaujme na Netflixu v tak krátké době tolik diváků jako Druhá světová válka v barvách: Cesta k vítězství. Tento dokument sklízí celosvětově velký úspěch a líbí se i českým divákům, kteří jej jako celek hodnotí na 89 % a některé epizody si vysloužily hodnocení nad 90 %.

Deset padesátiminutových epizod dokumentuje hlavní zvraty, ke kterým docházelo v průběhu 2. světové války. Kromě zajímavých dobových dokumentů a odborných komentářů historiků se o atraktivnost zasloužila kolorizace černobílých filmů.

Tak vznikl projekt, který by měli zhlédnout nejen zapálení diváci dokumentů z této těžké doby.

Úvodní záběry otvírají období roku 1940, které historie označila jako „nejtemnější hodiny Británie“. Vypravěč začíná příběh o vojenském selhání spojenců v Norsku, svržení premiéra Nevilla Chamberlaina a povýšení do významné role Winstona Churchilla. Právě když se Churchill stal premiérem, německé síly napadly Belgii, Lucembursko a Nizozemsko a shromáždily se k útoku na Francii. Přišel Dunkerque. Churchill, často přezdívaný buldok, chápal Hitlera jako všehoschopného nepřítele, který přemění poraženou Británii za otroka Německa. A pokud měla jeho armáda nějakou šanci znovu bojovat, potřeboval své muže dostat nějakým způsobem z pláže Dunkerque na francouzském pobřeží. Operace Dynamo byla zahájena a Dunkerque se stal do té doby největší evakuační akcí v historii. A bylo to téměř nemožné, nebezpečné a nezbytné. Díky hrdinství civilistů i vojáků se evakuace podařila, což bylo pro celou Británii velmi povzbudivé.

Po této epizodě následuje dalších devět epizod s významnými událostmi 2. světové války. Divák se tak seznámí s bojem o přežití konvojů spojeneckých lodí, které byly napadány německými ponorkami, v severní Africe budou sledovat boj britských a amerických jednotek proti Němcům a Italům o nadvládu nad Suezským průplavem. Stejně poutavá je i tanková bitva v létě 1943 u Kurska. Šlo o jednu z nejvýraznějších bitev 2. světové války na východní frontě. Přestože ztráty Rudé armády byly mnohem větší než té německé, pro Německo bitva z 5. července 1943 znamenala velký neúspěch a historici ji spolu s bitvou o Stalingrad považují za rozhodující bitvu na východní frontě.

A seriál toho nabízí mnohem více. Připomene také osvobození Paříže, bitvu ve Filipínském moři, Iwo Jimu nebo závod o Berlín.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.netflix.com