KVÍZ: Král Karel III. dostal ve filmech a seriálech mnoho podob, od plachého hocha přes nevěrníka až po dobrého hospodáře

KVÍZ: Král Karel III. dostal ve filmech a seriálech mnoho podob, od plachého hocha přes nevěrníka až po dobrého hospodáře
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Poslední měsíc žije Velká Británie přípravou na událost století. Korunovace krále se nekoná každý den, a přestože se svět zřejmě ještě v tomto století dočká další korunovace, pro Brity je to důvod k velkým oslavám. A určitě vzniknou nové filmy, které událost zachytí.

Královská rodina sice zažila za poslední století i období nepřízně lidu, ale v současnosti je vše zapomenuto. Všichni totiž chtějí slavit korunovaci nového krále a být u tohoto vzácného okamžiku, který tak trochu nechává lidi snít o starých časech. Westminsterské opatství bylo dějištěm každé korunovace, a to již od korunovace Viléma Dobyvatele v roce 1066.

Karel III., dříve princ Charles, má za sebou hodně turbulentní život, který je prakticky celý zdokumentovaný. Svět ho viděl, když dělal první krůčky, když rostl v nesmělého chlapce, který se musel podřizovat životnímu stylu následníka trůnu a nikdo se ho neptal, zda o to stojí. Prošel si tak školou, kterou mu vybral otec, aby ho zocelil. Celý svět ho nenáviděl za to, že si dovolil se zamilovat do ženy, která nebyla dost dobrá, aby mohla být jeho manželkou. To nakonec odnesla hlavně jeho žena Diana, kterou mu královna vybrala jako vhodnou nevěstu, neboť byla z dobré rodiny. Jenže Charles miloval Camillu a to, že nešlo o vrtoch mladíka, dokázal celému světu. Ani hezká a usměvavá Diana nedokázala pouto mezi Charlesem a Camillou přetrhnout. Následník trůnu byl tak často v bulváru nelibě označován za příčinu manželské krize královského páru. Na lásku však byly krátké i pokyny od královny.

Charles, stejně jako jeho rodiče i potomci, se stal postavou v celé řadě filmů a seriálů. Natočil také řadu zajímavých dokumentů. V některých filmech a seriálech se tvůrci nechali unést, ale existují i velice zajímavé projekty, které zábavnou formou předkládají divákům kus evropské historie.

Patří mezi ně i britský seriál Koruna (2016 - ...)

Peter Morgan, který za seriálem stojí, nic nepodcenil. Životopisné a historické filmy jsou jeho specializací a to, že rozumí svému řemeslu, dokázal i ve filmu Královna v hlavní roli s Helen Mirren.

Seriál Koruna, který je k vidění na Netflixu, je nejen nákladná výpravná podívaná, ale především dokonalá filmařina od prvního okamžiku po celých 50 epizod, které zatím v 5 sériích vyšly. V seriálu se sešla herecká smetánka a vše je umocněno hudbou Hanse Zimmera. Seriál lze bez nadsázky označit oknem do světa, kam se většina z nás nemá možnost jinak dostat.

Princ Charles – doma v Cornwallu

Dokument VB z roku 2019 má dvě epizody a představuje budoucího krále v úplně jiném světle.

Dokumentární štáb BBC dostal výjimečnou příležitost: v průběhu všech čtyř ročních období sledovat Charlese při jeho pobytech na vévodství v Cornwallu, které britskému následníkovi trůnu nejen patří, ale hlavně ho živí. Panství a jeho hospodářské podniky přinášejí Charlesovi, jeho rodině a zejména jím spravovaným charitativním organizacím kolem dvaceti milionů liber ročně.

Dokument tak boří mýty o princátku, které odpočívá pod baldachýnem anebo chodí z oslavy na oslavu. Charles je pověstný propagací ekologického zemědělství a sám se nestydí skočit do gumových holínek a přiložit ruce k dílu. Cornwallském panství patří princům z Walesu již přes sedm století, z toho padesát let mu „šéfuje" sám Charles. A dělá to evidentně rád. Zároveň ale přemýšlí o budoucnosti, kterou pro něj, pro panství a koneckonců i pro korunu představuje jeho syn William. Ten teď přebírá správu nad rodinným majetkem, protože nový král už nebude mít tolik času se panství s desítkami nájemců věnovat.  

Dokument je k dispozici v iVysílání ČT.

O živote Charlese a celé královské rodiny vznikly i další projekty:

 Charles – osud prince

Dvoudílný francouzský dokument popisuje bez přikrášlování život Charlese, který se stal vlastně veřejným majetkem. Dávno pryč jsou chvíle, kdy tehdy ještě princeznu Alžbětu nesměle fotografovali novináři a pak se opatrně a uctivě spekulovalo o jejím těhotenství.

Média změnila styl, stala se agresivnějšími a neodbytnějšími. Jen velice těžko dokázal následník trůnu něco skrýt. Dvoudílný dokument sleduje jeho život od prvních krůčků přes školy, službu v armádě, sňatek i narození prvního syna.

O čem všem je láska

Britský film z roku 2005 přibližuje divákům první setkání Charlese a Camilly v roce 1970 na pólu. Sebevědomá Camilla mladého prince zaujala na první pohled. Okouzlila jej svou otevřeností, upřímností, tím, jak se nenechávala spoutat protokolem ani „povinným“ respektem k budoucímu králi. Od přátelství, které mezi nimi vzniklo, byl už jen krůček k lásce. A obojí jim vydrželo dodnes.

Až po 34 letech od jejich setkání začal vznikat film, který je obrazem jejich životního příběhu od prvního setkání až po svatbu s Dianou v roce 1981. Jde o první film, který dává možnost nahlédnout do vztahu, který prošel dlouhou a těžkou zkouškou, než byl oficiálně posvěcen královnou a lidem. Přečkal mnoho dramatických událostí, které otřásly i samotnou monarchií.
Zdroje článku: