Pětice dětí z Pelíšků se neztratila aneb Jak dnes žije Uzlinka, Jindřiška, Elien, Péťa a Michal

Pětice dětí z Pelíšků se neztratila aneb Jak dnes žije Uzlinka, Jindřiška, Elien, Péťa a Michal
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jedna z nejúspěšnějších a divácky nejoblíbenějších komedií přivedla na televizní obrazovky atraktivní hořkosladký příběh a naprosto dokonalé herecké obsazení, kde ani nejde vyzdvihnout nejoblíbenější postavu. Zářili všichni, a to včetně pětice dětských herců, která divákům přirostla k srdci.

Určitě nejznámější dětskou postavou je Jindřiška v podání Kristýny Badinkové Novákové (40). V době, kdy natáčela rebelující dceru Jiřího Kodeta, jí bylo 16 let. Před kamerou se objevila poprvé v deseti letech, krátce po návratu z Egypta, kde pět let žila kvůli práci otce. Nejspíš si ji budete pamatovat jako Agátu z filmu Výchova dívek v Čechách, kde byla umírněnější sestrou Geislerové. Pro tuto roli si ji vyhlédl režisér Petr Koliha a pozval ji na kamerové zkoušky. Film byl hodně úspěšný a krátce po něm dostala nabídku na roli Jindřišky.

Jindřiška
Jindřiška | Zdroj: Space Films / © Česká televize

Na konzervatoř se nedostala, a tak vystudovala střední školu se zaměřením na cestovní ruch. Než začala studovat na DAMU, tak pracovala jako letuška malých letadel.

Seriáloví nadšenci si ji vybaví jako Martinu Tvrdíkovou z Ordinace v růžové zahradě nebo jako šéfovou okresního oddělení Naďu Hamplovou v kriminálním seriálu Temný kraj. Objevila se i v celé řadě epizodních seriálových rolích. Naposled se na obrazovkách představila jako paní Tichá, životem zkoušená žena, která prchala se synem před nacisty v seriálu Zlatá labuť.

V soukromém životě je mámou tří dětí, po prvním nevydařeném manželství má nového partnera.

Sylvie Koblížková (38) se poprvé před kameru postavila v seriálu Kde padají hvězdy. Právě tam na sebe upozornila a dostala nabídku na roli Uzlinky v Pelíšcích. Přestože ukázala, že má talent, rozhodla se vystudovat manažerskou školu a pracovala i jako barmanka. K herectví se vrátila v seriálu Velmi křehké vztahy a vystupuje v divadle. Loni oznámila zasnoubení s hereckým kolegou – o ruku ji požádal Jiří Maryško.

Marek Morvai-Javorský (36) si zahrál Péťu, syna Evy Holubové. Narodil v Bratislavě. Film Pelíšky byl jedním ze tří filmů, v nichž si zahrál. Herectví ho nijak neuchvátilo a věnuje se fotografii. V době, kdy natáčel film, mu bylo 12 let. Měl za sebou i zkušenost s moderováním dětského pořadu Klubíčko pro Českou televizi.

Michael Beran (42) už bude navždy nešťastně zamilovaným chlapcem Michalem, který se chtěl nejspíš ugrilovat v elektrické troubě z nešťastné lásky. Jindřiška se však nakonec stala jeho nevlastní sestřenicí, a to byl dobrý důvod k tomu, proč mu mohla s klidným srdcem říkat ne. Michael si zahrál nejen v Pelíšcích, ale i v celé řadě dalších filmů (Snowboarďáci, Ro(c)k Podvraťáků) a seriálů (Místo nahoře, Ordinace v růžové zahradě).

Michal
Michal | Zdroj: Space Films / © Česká televize

Úplně poprvé se objevil před kamerou v komparzu v první sérii Četnických humoresek. Role lampasáckého synka Michala plného komplexů mu přinesla nečekanou popularitu, což mu trochu stouplo do hlavy, ale za čas pochopil, že pokud bude chtít hrát dál, musí pro to něco udělat. Na konzervatoř ho vzali na první pokus, poté ještě studoval divadelní manažerství v Brně. Kromě hraní je jeho vášní hokej, což mohl předvést v seriálu Poslední sezóna.

Ondřej Brousek (42) byl pohodový kluk Elien, kterému se splnil sen a odešel do Ameriky. Ještě předtím zamotal hlavu Jindřišce, která neodolala jeho kovbojským botám. Michal jeho úspěch v lásce nesl velice těžce.

Elien
Elien | Zdroj: Space Films / © Česká televize

Otakar Brousek pochází z herecké rodiny, a tak bylo hned jasné, že jablko nepadlo daleko od stromu. Představitel Eliena se dnes živí jako herec, hudebník a režisér. Vystudoval Pražskou konzervatoř, a přestože měl velké hudební nadání, z pohodlnosti si vybral herectví. Zahrál si také v pokračování populárního seriálu Nemocnice na kraji města. Z dalších seriálů se objevil třeba v seriálu Redakce, Horákovi, Kapitán Exner a Špunti na cestě.

Film je k vidění na ČT1 1. května večer.

Zdroje článku: