Nemocnice na kraji města: Návrat nejlepšího československého seriálu z nemocničního prostředí

Nemocnice na kraji města: Návrat nejlepšího československého seriálu z nemocničního prostředí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Starší generace diváků si určitě najde čas na sledování nemocniční ságy, kde lékaři nejsou arogantní a chladní profesionálové a ukazují i v neosobním prostředí nemocnice svou lidskou tvář. Seriál kladl důraz na autentické lékařské prostředí, ale diváci ho sledovali hlavně kvůli mezilidským vztahům.

Seriál Nemocnice na kraji města se v premiéře objevil na obrazovce 5. listopadu 1978. Vzápětí se stal doslova legendou. Ve své době byl seriál autora Jaroslava Dietla a režiséra Jaroslava Dudka největším televizním projektem. Po úspěšné první sérii si divácký zájem (nejen u nás, ale i v dalších zemích Evropy, především v Německu) vynutil pokračování.

Oblíbené seriálové hrdiny, lékaře, sestry a pacienty si tak diváci užili v třinácti epizodách první série a v dalších sedmi epizodách druhé série. Opět se tak budeme potkávat s lékaři z ortopedie, kde pracuje řada výborných chirurgů – primář Sova (L. Chudík), MUDr. Blažej (J. Abrhám), MUDr. Štrosmajer (M. Kopecký), nepříliš zdatný MUDr. Cvach (J. Vinklář) a nově příchozí mladá lékařka Čeňková (E. Balzerová).  V seriálu je také nesmělá a půvabná sestřička Ina Galušková (A. Čunderlíková), sympatický řidič sanitky Roman Jáchym (J. Hanzlík) či životem zkoušená primářka ARO Dana Králová (J. Štěpánková). Dějiny nemocnice píše i komplikovaný MUDr. Vladimír Řehoř (F. Němec), svérázná sestra Marta Huňková (Iva Janžurová) a celá řada dalších postav.

První díl

V domácnosti staršího vdovce primáře Sovy se slaví výročí svatby jeho syna Karla (L. Frej). Vztah syna a otce nebývá většinou jednoduchý, ale v tomto případě je to doslova zapeklité. Mladý Sova si neumí přiznat, že ani zdaleka nedosahuje v profesním životě úrovně svého otce.

Má pocit, že je nespravedlivě srovnáván a že nikdo nedokáže ocenit jeho moderní přístup k profesi lékaře. Myslí si, že je nedoceněný a nepochopený. Nikdo mu není ochotný dát šanci k tomu, aby ukázal, co v sobě má. Deprese se snaží léčit alkoholem, a to mu rozhodně v kariéře nepomáhá. Za své neúspěchy nedokáže vinit sebe, a tak je svádí na otce a na své nadřízené, u kterých má pocit, že si na něj zasedli.

primář Sova a doktorka Čeňková
Primář Sova a doktorka Čeňková. | Zdroj: Miroslav Pospíšil, Přilba Mrázová / © Česká televize

Do malé nemocnice v okresním městě právě nastupuje čerstvě promovaná lékařka Alžběta Čeňková, kterou přátelsky přijímá zástupce primáře, doktor Štrosmajer. Právě Štrosmajer se stal, spolu s primářem Sovou, ikonou seriálu. V této roli Miloš Kopecký ukázal, jak velký herec je. Ze své vedlejší role vytěžil maximum a často dokázal zastínit i hlavní postavy. Právě takového mentora by si určitě každý lékař ve svém prvním zaměstnání přál. Na Štrosmajerovi je sympatické, že není dokonalý a je jeden z mála lékařů, který nemá velké ambice. Dělá svou práci tak, jak nejlépe umí, a když vidí, že nová lékařka potřebuje podporu, ani na okamžik neváhá a přijímá ji do lékařského týmu, a to bez výhrad.

To primář Sova je sice v seriálu symbolem lidskosti, ale z nové lékařky na ortopedii není nadšený. Žije totiž v době, kdy si ještě může dovolit nahlas prohlásit, že ortopedie je obor pro muže a ženy jsou na takovou práci slabé. Alžběta má však o své profesi jasno a je odhodlaná zabojovat a dokázat všem kolem sebe, že je stejně schopná jako její mužští kolegové.

Už v prvním období své kariéry v nemocnici jí trochu zkomplikuje život hokejista Přemysl Rezek. Možná je jedním ze dvou zásadních mužů v jejím životě, kteří poznamenají mladou lékařku tak, že se nakonec rozhodne soustředit, na úkor rodinného života, jen na svou práci.

První epizoda je k vidění 16. dubna v 17:30 na ČT1.

Zdroj článku:
  • autorský text