74. ročník filmového festivalu v Cannes právě začal

74. ročník filmového festivalu v Cannes právě začal
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmový průmysl byl v poslední době velice zkoušeným oborem lidské činnosti a také jedním z těch, o kterých se hodně psalo. Festival v Cannes by tedy měl být signálem, že se naše životy vrací k normálu a tím i kultura, která je nedílnou součástí lidské existence. Festival trvá od 6. do 17. července.

Předsedou poroty je Spike Lee (64 let) americký režisér, producent, herec a scénárista z New Yorku. mezi jeho režisérské počiny patří například filmy Malcolm X nebo BlacKkKlansman. Po více než roce čekání kvůli pandemii Covid-19 a s posunutým datem, ve srovnání s obvyklým obdobím, kdy byla tato událost vždy v květnu, je malebné francouzské městečko opět plné hvězd a nadšených milovníků filmu. Spike Lee měl být původně předsedou poroty v minulém roce, kdy se festival, který je každoročně tou nejvýznamnější jarní filmovou události v Evropě, nakonec kvůli pandemii nekonal.

 „Bude to fantastická erupce návratu do života!“

Právě tak se vyjádřil prezident filmového festivalu v Cannes Pierre Lascure

KDO JSOU ČLENOVÉ POROTY

Spike Lee bude prvním Afroameričan, který se ujme udílení Zlaté palmy. Dalšími porotci budou francouzská herečka, scénáristka a režisérka Mati Diol (39), a rakouská režisérka Jessica Hausner (48), brazilský filmař Klevet Mendonça Filho (53), který na festivalu v Cannes 2016 soutěžil s filmem Aquarius, skvělá americká herečka Maggie Gyllenhaal (43), jihokorejský herec Song Kang-Ho (54), kanadská písničkářka Mylène Farmer (59), francouzská herečka Mélanie Laurent (38) a Tahar Rahim (40), francouzský herec alžírského původu.

Zahájení festivalu 6. července ve 20:30 otevřelo promítání filmu Annette od francouzského režiséra Leose Caraxe. Devět let po úspěchu filmu Holy Motors uvede filmař svůj první anglický mluvený celovečerní film z Los Angeles. Mezi protagonisty snímku jsou Marion Cotillard, Simon Helberg a Adam Driver, který je také jeho producentem. Posledním projektem filmové přehlídky bude OSS 117: Alerte rouge en Afrique Noire, film z roku 2021 v režii Nicolase Bedose. Je to třetí a poslední kultovního film, ve Francii velmi oblíbený, který je parodií na nejznámějšího tajného agenta Jamese Bonda.

ZVLÁŠTNÍ CENY PRO MARCO BELLOCCHIO A JODIE FOSTER

Mezi speciálními oceněnými osobami bude italský režisér Marco Bellocchio. Jde o udělení ceny Palm of Honor, která byla zatím udělena pouze pětkrát (Clint Eastwoodovi, Agnés Varda, Francis Ford Coppola, Bernardo Bertolucci a Manoel de Oliveira). 

Jodie Foster, která nechyběla mezi čestnými hosty na zahajovacím ceremoniálu v Palais des Festivals, obdrží Zlatou palmu za celoživotní dílo.

Na festivalu se po červeném koberci prošly hvězdy jako Bella Hadid, Carla Bruni, Helen Miren, Andie MacDowellovou nebo Pedro Almodovar.

Zdroj: