Byl jednou jeden… život: Oblíbený francouzský seriál se probojoval mezi 10 nejlepších pořadů

Byl jednou jeden… život: Oblíbený francouzský seriál se probojoval mezi 10 nejlepších pořadů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Byl jednou jeden… život je oblíbený francouzský animovaný seriál. Natočen byl již v roce 1987, na popularitě však během let rozhodně neztratil. Tyhle zajímavosti jste o slavném seriálu možná ještě netušili.

Animovaný seriál, který si získal celosvětovou popularitu

Byl jednou jeden… život patří k nejúspěšnějším počinům svého druhu v historii. Díky tomu byl původně francouzský seriál nadabován do desítek jazyků včetně češtiny. Vysílal se v Mexiku, Sýrii nebo na Tchaj-wanu.

Celkem vzniklo 26 epizod. V Česku se ovšem nikdy nevysílala ta čtvrtá s názvem Kostní dřeň. Oficiálně vyšla pouze na DVD s dabingem od BH Promo.

Hudbu vytvořil francouzský skladatel Michel Legrand. Ten se narodil do rodiny populárního skladatele a dirigenta Raymonda Legranda. Syn Michel se tak stal úspěšným pokračovatelem rodinné hudební tradice.

Na motivy legendárního animovaného seriálu bylo vytvořeno i několik dalších děl. Dočkal se i svého knižního zpracování, přepracován byl i do podoby komiksu. Ten vychází pod záštitou nakladatelství Soleil Productions od března 2017.

Byl jednou jeden… život baví i současné diváky

Z iniciativy Hélène Barillé, manželky filmového producenta Alberta Barillé, který se podílel na režii a scénářích původních epizod, byla série v roce 2016 obnovena. Animace byla připravena nově ve vysokém rozlišení a v poměru 16 : 9.

Na obnovení seriálu se podíleli tvůrci ze studia Mikros Image. Významně se do nové podoby otiskli především grafik Aurélien Grand a Afroula Hadjiyanakis, která má na svém kontě kolorování a opravu některých drobných chyb.

Došlo rovněž k přepracování zvukové stránky díla. Úvodní sekvence s písní belgické zpěvačky Sandry Kim byla zkrácena.

Neutuchající zájem dokazuje, že seriál Byl jednou jeden… život má co říct dodnes dětem, ale také dospělým, kteří se touží vzdělávat. Ostatně například podle hodnocení Československé filmové databáze se v Česku tento počin probojoval do žebříčku 10 nejlepších seriálů vůbec.