Od režiséra Anděla Páně přichází trochu jiny žánr: Minisérie Docent svedla dohromady Vetchého a Trojana

Od režiséra Anděla Páně přichází trochu jiny žánr: Minisérie Docent svedla dohromady Vetchého a Trojana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dva oblíbení herci Ondřej Vetchý a Ivan Trojan se před kamerami míjeli a teď potěší všechny fanoušky kriminálních minisérií. Poslední roky ukázaly, že režisérská židle obsazená Jiřím Strachem je zárukou skvělé podívané a v minisérii Docent je to ještě zpečetěno kvalitním scénářem.

O jeho vznik se zasloužila dvojice Josef Mareš – Jan Malinda, sehraný autorský tým, který má za sebou mega úspěšné kriminální příběhy ze seriálu Případy 1. oddělení.

Docent Stehlík (Ivan Trojan) se administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Na oddělení přichází nezván a v trochu nešťastnou dobu, zrovna když se objevil závažný případ brutální vraždy mladé dívky v lesíku nedaleko Prahy.

Šéf oddělení Šera (Ondřej Vetchý) nemá zrovna čas se nově příchozímu podřízenému věnovat. Nemá ani chuť ho učit, jak práce na oddělení funguje, a proto ho uklidí do kanceláře k neoblíbené a extrémně problematické Fousové (Tereza Ramba). Doufá, že bude Stehlíka potkávat co nejméně a že si vzájemně s Fousovou polezou tak na nervy, že z oddělení oba odejdou a on bude mít o starost méně. Jenže se spletl. 

Vyšetřování je samozřejmě hlavně na bedrech zkušené dvojice kriminalistů, kterým se přezdívá dvojčata (Marek Taclík a Matěj Hádek) a nikdo nečeká, že by Fousová nebo Stehlík byli užiteční.

Taclík, Hádek, Vetchý, zdroj: © Česká televize

Jiří Strach k seriálu uvedl, že bude mít velmi blízko k realitě, což je dáno především scenáristickou prací Josefa Mareše, který dlouhá léta šéfoval pražské kriminálce. Jak režisér dodal, reálnou policejní praxi má zažranou do každé buňky v těle. Strach se snažil do samotného příběhu moc nezasahovat, aby zůstal autentický. Do děje jen přimíchal trochu humoru, protože policejní práce je často jen nudná administrativa, a to by diváka moc nebavilo.

Strach je sice spojován hlavně s pohádkami, ale krimi už si vyzkoušel, i když to bylo s příchutí tajemna. Za sebou má tři řady Labyrintu, minisérii Ztracená brána a minisérii Ďáblova past. Na nové práci si cenil hlavně silného příběhu. Jiří Strach o Docentovi říká, že je to zatím jeho nejrealističtější krimi série.

Svou roli kapitánky Fousové si užila Tereza Ramba. Svou postavu popisuje jako rozmazlenou bordelářku, a tak vztah s pedantem Stehlíkem je plný humorných scén.

Musím přiznat, že jsem si to s Ivánkem moc užila. Vznikla spousta humorných situací. Konec natáčení jsem skoro obrečela,

uvedla oblíbená herečka, která má za sebou opakovanou spolupráci s Janem Hřebejkem, Viktorem Taušem, Karlem Janákem a Janem Svěrákem.

Každý z nich je génius, jen každý jinak. Vážím si každého krásného scénáře, co ke mně přijde. Co tyto muže spojuje, to je fakt, že jsou skvělými parťáky a je s nimi sranda. A to je v průběhu tvorby to nejzásadnější,

dodala Tereza ke své práci.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • autorský text