Případy 1. oddělení: Trochu smutný konec krimiseriálu, který od první epizody lámal rekordy ve sledovanosti

Případy 1. oddělení: Trochu smutný konec krimiseriálu, který od první epizody lámal rekordy ve sledovanosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro milovníky českých krimiseriálů byl pondělní večer trošku smutný. Rozloučili jsme se s pražskou mordpartou, kterou vedl v poslední sérii Tomáš Kozák v podání Ondřeje Vetchého.

A ve stejný okamžik, kdy se seriál loučil s diváky, Kozák si vyklízel stůl své pracovny. Už byl z práce unavený, za život už viděl příliš míst činu, Orlická přehrada pro něj nebude nikdy jen místem, kam si může zajet na ryby. Nelíbí se mu ani změny, které v práci přišly.

Rozhodně však své spojení s policií nepřerušil úplně. Když se mu dcera Majda svěřila, že jí opět nevyšla další práce a cítí se být k ničemu, otec ji vyvede z omylu.

Jsi trpělivá, pracovitá a zásadová. Umíš to s lidma a máš talent na jazyky. Jsi statečná a nebojíš se nikoho a ničeho. A jestli se do něčeho pustíš, děláš to celým srdcem,

uklidňoval ji otec.

Kozák v seriálu, zdroj: Zuzana Páchová / © Česká televize

A jak se rok s rokem sešel, mezi novými členy policejního sboru je v jedné z posledních scén i Majda, která skládá policejní slib. A mezi přihlížejícími se hrdě naparuje Kozák. Není tam sám. Komparz si střihlo i pár členů filmového štábu. Policejní slib zaznívá z úst skutečného policisty, policejního historika Radka Galaše.

Třetí série je podle tvůrců už opravdu poslední, ale malá naděje je vždy. Úplně poslední byla před časem i druhá série. O pokračování stáli nejen diváci, ale i Ondřej Vetchý, kterému role Tomáše Kozáka hodně sedla.

Kdoví, zda Ondřej Vetchý od začátku tušil, že v třetí sérii bude kromě zločinců muset čelit i mocné síle uvnitř pražské policie. Po odchodu Dušana Vrány (Igor Chmela) na policejní prezidium se ředitelkou pražské policie stala bývalá šéfka 3. policejního obvodu Radka Drápalová (Lucie Štěpánková), což nebylo pro Kozáka zrovna moc šťastné řešení. S Drápalovou neměl nejlepší vztah a ona mu to ze svého nadřízeného místa dávala od osmé epizody jasně najevo.

V kuloárech seriálu se šeptalo, že postava nepříjemné šéfové není úplně vymyšlená a bývalý šéf skutečného I. oddělení pražské mordparty a scenárista Případů 1. oddělení Josef Mareš neměl úplně ideální vztah s náměstkyní a ta se stala předlohou pro nepříjemnou Drápalovou. Josef Mareš to však nepřiznal a tvrdí, že případy jsou autentické, ale postavy nemají své vzory a jsou čistě fikcí.

šéfka Drápalová, zdroj: Petr Čepela / © Česká televize
Zdroje článku: