Stovky hlasů a dvě tváře Pavla Soukupa v Ordinaci v růžové zahradě

Stovky hlasů a dvě tváře Pavla Soukupa v Ordinaci v růžové zahradě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pavel Soukup patří k největším českých dabérským esům. Těžko byste našli jiného herce, který propůjčil svůj hlas tolika amerických akčních hrdinům a mužům s velkým M. Bez českého podání Pavla Soukupa by jistě spousta z nich ztratila své mužné kouzlo a sex-appeal.

Pokud by se Pavel Soukup rozhodl opustit svět herectví a dabingu, jistě by s nadsázkou obstál třeba jako nejlépe placený telefonní operátor. Jeho hlas totiž prodává. Nabízí neuvěřitelné charisma, které hercům v jeho českém znění přidává na neodolatelnosti a nezapomenutelnosti. Málokterý hlas je tak zvučný jako jeho. Dabuje již neuvěřitelných bezmála třicet let. Český hlasový život vdechl takovým špičkám amerických akčních filmů jako jsou například Arnold Schwarzenegger, Liam Neeson, Bruce Willis, Burt Reynolds, Sylvester Stallone nebo Steven Seagal. Z jiného žánru pomáhal dodat na dokonalosti hvězdám jako Gérard Depardieu, Robert Redford, Nick Nolte, Jean Reno nebo Anthony Hopkins. Těžko si představit takového Terminátora bez jeho typického hlasu. 

Abychom ale neubírali Pavlu Soukupovi jeho herecké zásluhy. Nejvíce mu sedí role ostrých a nekompromisních podnikatelů nebo všemožných záporných živlů. Kromě svého hlasu jako břitva má i ostrou mužnou tvář. Milovníci seriálů si ho jistě vybaví v roli odporného bezdomovce Cyrila Kolihy z Ordinace v růžové zahradě 2, který se díky Petru Hanákovi dostal do nemocničního prostředí jako ostraha. Projevil se ale jako nejhorší a nejzákeřnější a velice obávaný vyděrač, lhář a zloděj. Kolihu Pavel Soukup ztvárnil tak živě, že ho diváci nenáviděli a bál se i reakcí na veřejnosti. Pochvaly dostával i prostřednictvím komentářů v diskuzích na internetu. Tady je jeden z nejvýstižnějších. 

„Takových Kolihů mezi námi je, bohužel. Ale Pavel Soukup zvládl tuto roli bravurně. Teď aby si divák oddělil jeho osobu od role, kterou vyfasoval a nezatratil ho. Ale inteligentní člověk to snad umí rozlišit a bude ho mít rád i nadále.”

Neobsadil ale jen jednu roli v Růžovce. V první řadě tohoto seriálu si vystřihl právě sebevědomého inženýra Vlka, který má dlouhé prsty a je zvyklý, že lidé fungují dle jeho postav. Svou rozvernou manželku, kterou si zahrála Miroslava Pleštilová, hlídá na každém kroku a přijde ji i na románek s mladým gynekologem Michalem Šebkem v podání Romana Zacha, se kterým pořádně zatočí. 

Zdroj: