Alena Vránová nebyla jen hvězdou pohádky Pyšná princezna. Na Dišperandu z pohádky Hrátky s čertem může být hrdá

Alena Vránová nebyla jen hvězdou pohádky Pyšná princezna. Na Dišperandu z pohádky Hrátky s čertem může být hrdá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pohádka Hrátky s čertem z roku 1956 patří mezi klenoty naší filmografie. Jen málo děl starých téměř sedmdesát let má od diváků tak výborné hodnocení. Josef Mach natočil podle divadelní hry Jana Drdy pohádkový příběh, který ovšem nabízí divákům mnohem víc než jen rozvernou podívanou. Nabízí i ponaučení.

Nabídku na roli princezny Dišperandy dostala Jana Rybářová. Ta se však potýkala s velkými psychickými problémy, které léčila alkoholem, a tak roli odmítla. Nakonec v únoru 1957 spáchala sebevraždu (otrávila se plynem). Šanci tak dostala Alena Vránová, která plula na vlně popularity po roli v pohádce Pyšná princezna (1952).

Herečka však měla obavy, aby další princeznou nebyla zaškatulkována a nepřicházela tak o jiné možnosti. Byla velice hezká, a proto pro role princezen naprosto ideální. Než roli Dišperandy přijala, vymínila si, že nechce paruku s dlouhými blond loknami, ale prosadila si kratší vlasy s ofinkou. Rovněž jí bylo vyhověno, aby princeznu hrála spíše komediálně.  

O pohádce

Vysloužilý voják Martin (Josef Bek) má pro strach uděláno. Nelekne se loupežníka Sarky Farky a nebojí se ani čertů v Čertově mlýně.

Do královského zámku se začínají sjíždět princové na námluvy. Princezna Dišperanda by se ráda vdala, ale je moc vybíravá a žádný ze vznešených nápadníků se jí nelíbí. Její služebná Káča (Eva Klepáčová) se chce také vdávat, a tak se obě dívky upíšou čertu za příslib pohledných ženichů. Káča omylem předá oba úpisy Martinovi a Martin je večer prohraje s čertovským doktorem Solfernem (Vladimír Ráž). Nešťastný Martin se vydá pro úpisy do pekla, kde se ke svému překvapení setká s Káčou. Pronikne k Belzebubovi (Ladislav Pešek), zmocní se úpisů a rychle je roztrhá. Před hněvem čertů zachrání Martina a Káču anděl Theofil (Antonín Šůra) a oba se v pořádku vrátí na zem. Princezna si sama najde pohledného ženicha – myslivce Huberta (Josef Mixa). A Káča? Té se již Martin nezbaví.

Čerty se to v pohádce jen hemží. Mladého čerta Luciuse si zahrál Josef Vinklář. Roli vyfoukl Josefovi Pehrovi a jako bolestné mu koupil lahev francouzského koňaku. Jména čertů pocházejí z latiny a hebrejštiny. Jméno Lucius má původ v latinském „lux“, tedy „záře“, Solfernus (Vladimír Ráž) je složeninou „sol“ („slunce“) a „inferno“ („peklo“). Karborund (František Filipovský) může souviset s uhlím – „carboneum“. Omnimor (Stanislav Neumann) je složeninou „omni“ a „mor“, tedy „všichni mrtvi“. Belial (Rudolf Deyl) je jedno z tradičních hebrejských jmen pro ďábla a znamená „bezcenný“. Belzebub (Ladislav Pešek), v hebrejštině Be'el Zebub, je rovněž jménem ďábla a překládá se i jako „Pán much“.

Zajímavosti

Eva Klepáčová, která si zahrála sympatickou Káču, se provdala v roce 1958 za zpěváka Josefa Zímu, který byl v té době velmi populární. Pár se těšil velké oblibě. Kdyby v té době existoval bulvár, určitě by mladí manželé byli pod drobnohledem novinářů.

Ovšem i bez bulváru to pár neměl jednoduché. Fanynky Zímy obléhaly zpěvákův dům a neustále je obtěžovaly telefonáty. Úřady jim nakonec přidělily neveřejné telefonní číslo, což bylo pro běžného člověka téměř nemyslitelné.

Manželská idylka se však nekonala. Zíma krátce po svatbě zavinil vážnou dopravní nehodu s tragickými následky a Klepáčová se s tím nedokázala vyrovnat. S několikaměsíční dcerou chtěla vyskočit z okna vinohradského bytu. Dceru jí na poslední chvíli vytrhli a herečce zachránilo život tramvajové vedení pod okny.

Alena Vránová si rolí Dišperandy upevnila pozici vycházející hvězdy. Od té doby byla velice žádanou herečkou a ztvárnila mnoho zajímavých rolí. Ve filmu se naposled objevila v komedii Vratné lahve (2007) a v televizi si ještě v roce 2018 zahrála epizodní roli ve Specialistech.

Poté ukončila kariéru. 30. července oslavila 91 let.

Pohádka je ve vysílání ČT 28. září dopoledne a je k dispozici i na Prima+ a Voyo.

Zdroje článku: